Groepsfoto Hulde aon de Gekulde.
Groepsfoto Hulde aon de Gekulde. Foto: Joop Janssen

De Bewaorsmiense: Hulde aon de Gekulde

Uit

MAAS EN WAAL – Na twee jaar intensieve voorbereiding waren er in korte tijd zeven voorstellingen van de streekmusical ‘Hulde aon de Gekulde’ uitverkocht. Dat schept druk en verwachtingen. De cultuurgroep van De Bewaorsmiense liet afgelopen weekend in de Bogerd zien ruimschoots met die druk en verwachtingen om te kunnen gaan. 

Het publiek werd in de verhaallijn van het Dreumelse schrijversduo Ko van den Boom en Mari van den Berg meegenomen in een elftal scènes, waarbij zelfs het gemeentehuis en het Pax Christi College voorbijkwamen. Tijdens de scènes werden allerlei tegenstellingen tussen jong en oud, digitaal en analoog, dialect en ABN met grappige ingrediënten gepresenteerd.

Zang en spel

Kenmerkend voor alle musicals van De Bewaorsmiense zijn de hoge kwaliteit van zowel de tekst en de liedjes, als het spel. Het lijkt erop dat de lat steeds hoger wordt gelegd. De grappige individuele teksten, de dialogen, het samenspel en de daarbij horende emoties werden realistisch en vlot op de planken gebracht.

Het schrijversduo heeft bij alle scènes zorgvuldig de melodieën gezocht, die varieerden tussen The Scene, Anneke Grönloh, de Dolly Dots en Queen. Er werd zelfs modern gerapt op de melodie van Gangsta’s Paradise, een Granuliedje kwam voorbij en er werd een heuse carnavalskraker de zaal in geslingerd.

De solo’s en de samenzang kwamen fantastisch tot hun recht en zorgden voor een groot applaus vanuit het publiek. De grote groep jeugdige spelers ontving met zijn ontwapende en frisse speel-, dans- en zangstijl veel terechte waardering van het publiek.

Pareltje

Of met de gefragmenteerde verhaallijn ook dit keer de ziel van de Maas en Waler is geraakt, valt te betwijfelen. Maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de zeer gevarieerde presentatie met opnieuw een iconisch slotlied. De hand, de stem en de arrangementen van het creatieve team onder leiding van Dayenne van de Geijn en John Tijssen hebben van deze musical opnieuw een pareltje gemaakt.

Komend weekend staan er nog drie voorstellingen in de Rosmolen in Beneden-Leeuwen op het programma.

Door Cas Verhoeven