Jan van Deinsen.
Jan van Deinsen. Foto: René den Biesen

Wamelnaar Jan van Deinsen ‘op naar de bekerfinale’

Sport Senior

Aanstaande zondag is het zover. De bekerfinale tussen Feyenoord en NEC. Gezeten in zijn prachtige serre kijken we vooruit naar deze wedstrijd, waarin twee clubs spelen waarvoor Jan van Deinsen vroeger actief is geweest.

De Wamelnaar begon zijn voetbalcarrière in 1971, toen 18 jaar oud, bij NEC. Drie jaar speelde hij voor de club. Op 31 mei 1973 stond men, met de fameuze trainer Wiel Coerver aan het roer, in de bekerfinale tegenover NAC.

Jan speelde samen met grote namen als Sije Visser, Jan(tje) Peters, Ad Mellaard, spits Cas Janssen en de vermaarde Frans Thijssen. NEC leek de wedstrijd te gaan winnen, echter een misser van keeper Schellekens zorgde ervoor dat spits Stanley Bish makkelijk kon scoren. NAC scoorde nog eenmaal en de Nijmegenaren keerden bedroefd huiswaarts. De grote kans om de beker te winnen was niet verzilverd.

Nadat hij drie seizoenen in Nijmegen had gespeeld vertrok Jan naar Go Ahead Eagles, om in 1976 terecht te komen bij Feyenoord. Acht seizoenen, waarin hij 164 wedstrijden speelde en 23 doelpunten maakte, speelde hij in het wit-rode tenue met zwarte broek. Op 17 mei 1980 speelde hij met deze club zijn tweede bekerfinale. Met een team waarin coryfeeën als Hiele, Wijnstekers, Nielsen en Notten speelden, werd met 3-1 gewonnen van aartsrivaal Ajax.

De vraag wie er zondag mag winnen laat hij onbeantwoord. ‘Ik win altijd, beide ploegen zitten in mijn hart’, laat hij weten. ‘NEC is mijn eerste liefde en de club waar ik mijn carrière ben begonnen, bij Feyenoord heb ik mijn grootste successen gevierd.’ Bij beide clubs zit hij nog regelmatig op de tribune. Vol verwachting kijkt hij uit naar het duel van zondag, waarbij hij beide teams kansen toedicht. Het gesprek, waarbij vriend en cineast Jos Kruisbergen is aangeschoven, had nog uren kunnen duren.

Op het punt van vertrekken sommeert Jos hem om nog een kort verhaal te vertellen over zijn periode als trainer bij amateurclub Babberich. In zijn eerste training bij deze club valt hem een talentvolle speler op, die veelal op de reservebank zit. Jan spreekt hem na de training aan. ‘Haal je schoenen maar uit het vet, zondag sta je in de basis.’ De volgende maanden is Rogier Meijer, thans trainer bij NEC, niet uit het elftal weg te slaan en worden meer dan tien wedstrijden achter elkaar gewonnen.

Zondag zit Jan als eregast van de KNVB op de tribune, genietend van zijn twee voormalige clubs. Ongetwijfeld zal hij Rogier Meijer dan weer de hand schudden.

Door René den Biesen

Plaquettes KNVB finale 1973 en 1980.