Paul Willems, Geert Benders en Hans Crans.
Paul Willems, Geert Benders en Hans Crans. Foto: John van Gelder

Beuningse senioren topfit

Sport Senior

BEUNINGEN – Regelmatig bewegen heeft verschillende voordelen. Zo heeft voldoende beweging een positief effect op de bloeddruk, cholesterol en doorbloeding. De kans op hart- en vaatziekten kan daarmee zo’n vijfentwintig procent worden verlaagd. Daarnaast zorgt sporten voor een betere conditie en geestelijke fitheid.

Dat bewegen gezond is, weet ook de Vereniging van Senioren Beungingen (VvSB). Deze vereniging organiseert diverse sportactiviteiten voor 55-plussers, waaronder Walking Football, Fithockey en FitTafeltennis.

Walking Football

De VvSB is in samenwerking met voetbalvereniging Beuningse Boys gestart met Walking Football. Bij deze voetbalvariant speelt men met zes tegen zes, zonder keeper, op een klein veld met pupillendoeltjes. De regels zijn hetzelfde als bij het reguliere voetbal, maar met enkele aanpassingen. Rennen, de bal boven heuphoogte brengen en lichamelijk contact zijn niet toegestaan. Coördinator Geert Benders vertelt: ‘Walking Football is goed voor de gezondheid en het onderlinge contact dat bij deze sport komt kijken is heel belangrijk voor senioren.’

Walking Football vindt iedere dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats bij Beuningse Boys. Wie graag een keer meedoet, kan contact opnemen met Geert Benders via tel. 06-19 06 74 01 of per mail: geertbenders1948@kpnmail.nl.

Fithockey

Een andere manier om in beweging te komen is Fithockey. Bij deze sport worden veilige materialen gebruikt, zoals een zachte bal en een hockeyknots, waardoor zowel senioren met als zonder ervaring kunnen meedoen. Door te hockeyen bevorderen senioren een goede coördinatie van hun armen en benen, waarmee het risico op vallen vermindert. ‘Risicoloos bewegen in de buitenlucht en gezelligheid rondom maken Fithockey tot een ideale bewegingsvorm voor 55-plussers’, vertelt coördinator Paul Willems.

De trainingen vinden plaats op maandag en donderdag bij MHC Beuningen. Om 10.00 uur wordt er gestart met een warming-up, waarna de leden een onderlinge wedstrijd spelen. Na de training wordt er gezellig nagepraat met een drankje. Daarnaast is er iedere eerste maandag van de maand een koffiemoment, waar ook de niet meer actieve leden aanschuiven. Geïnteresseerden die graag een keer meetrainen, kunnen zich melden bij Paul Willems via tel. 06-10 05 88 99 of per mail: paul.willems@upcmail.nl.

FitTafeltennis

Wie op een laagdrempelige manier een balletje wil slaan, kan terecht bij FitTafeltennis. Volgens coördinator Hans Crans is deze sport voor iedereen, jong of oud, man of vrouw. Hij vertelt: ‘Tafeltennis bevordert de gezondheid, maar men hoeft er geen ijzersterke conditie voor te hebben. Tegelijkertijd is het een leuke manier om sociale contacten op te doen. Wat vaak onderbelicht blijft, is dat tafeltennis op eigen niveau en tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Het is goed voor de hand-oog coördinatie en voor verbetering van de balans.’

FitTafeltennis is op woensdag van 10.30 tot 12.00 uur (ochtendgroep) en van 13.30 tot 15.00 uur (middaggroep) in dorpshuis De Lèghe Polder. Senioren die graag een balletje meeslaan, kunnen zich opgeven bij Hans Crans via tel. 06-13 51 34 54 of per mail: hwj.crans@gmail.com.

Door Eli Verheijden