Afbeelding
Foto: Willem van den Akker

Sportief genieten tijdens Trailrun in Boveneind

Sport

BOVEN-LEEUWEN - De Trailrun is op zaterdagmiddag 13 mei voor de vierde keer onderdeel van het hardloopevenement 'De 8 van Boveneind'. De organisatie wil met die Trailrun de aantrekkelijkheid van haar evenement vergroten en beoogt vooral veel sportieve deelnemers naar de start te halen.

De Trailrun vraagt veel van de deelnemers: de loop, naar keuze tien of twintig kilometer of voor de jeugd tot en met 16 jaar ook 2,5 kilometer. De Trailrun gaat door boomgaarden en uiterwaarden, over onverharde wegen en paden en doet ook het strand langs de Waal aan. Het parcours doet een aanslag op de conditie van de lopers. Maar, daar staat veel moois tegenover: de uitdaging van het lopen gaat hand in hand met het genieten van fraaie natuur.

Ingo van Oijen en Maarten van Eldijk van de stichting De 8 van Boveneind hopen veel belangstellenden voor dit onderdeel aan de start op het Dulperplein te begroeten: 'Het brengt de actievelingen een spectaculaire sportieve bezigheid. De start van de Trailrun is vijf minuten na die van de reguliere hardloop. Dat is niet storend want de parcoursen van hardloop en Trailrun bijten elkaar niet. Ze gaan een afwijkende richting op.'

De Trailrun is in 2014 na een suggestie van een fanatiekeling aan het programma van De 8 van Boveneind toegevoegd. Dit jaar doorkruisen de trailrunners boomgaarden, de Leeuwense waard met de nevengeul, weilanden, uiterwaarden en de 'zandbak' langs de Waal. De run gaat over de zomerkade, passeert de plas Kaliwaal en gaat richting blauwe brug. Voor Van Eldijk en Van Oijen wordt de Trailrun een 'topper': 'We zien al mensen op het parcours bezig met hun voorbereidingen. Het aangaan van de uitdaging over ongebaande paden en het genieten van de mooie natuur in en rond Boven-Leeuwen zorgen voor een mooie combinatie. Natuur met contrasten, diversiteit en genieten van de omgeving staan centraal.'

De belangstelling voor de Trailrun begint te leven. Zo startte één van de hoofdsponsors een actie om met personeel, vrienden en relaties een team van maximaal vijftig deelnemers te formeren. Het plan is samen de afstand van tien of twintig kilometer af te leggen en er leuke en sportieve middag van te maken.

Ingo en Maarten zien de Trailrun ook als een mooie kans om te trainen voor de survivalrun die voor zondag 18 juni voor de 22e keer in Boven-Leeuwen op de kalender staat.

Jeugdige enthousiastelingen kunnen meedoen aan de PK Jeugd Trailrun voor jongens en meisjes tussen 12 en 16 jaar. Die gaat over een verkorte afstand van 2,5 kilometer.

Van Eldijk en Van Oijen: 'Op De 8 van Boveneind en de Trailrun trekken ook veel inwoners van ons dorp de loopschoenen aan. En velen verlenen op deze dag als vrijwilliger hun belangeloze medewerking. Wij zien dit event als een tastbaar bewijs: Waarin kan een klein dorp sterk zijn. Het doet ons goed dat dit evenement door het dorp gedragen wordt.'

Kijk voor meer informatie en inschrijven voor diverse onderdelen van De 8 van Boveneind en de Trailrun op: www.de8vanboveneind.nl.

Door Anton Janssen