Christel van Gelder en Joris van Zetten
Christel van Gelder en Joris van Zetten Foto: Marion Enzerink

Gemeenschappelijke band na kennismaking in De Kuip

Sport

WAMEL - De echtelijke woning van Thomas van Zetten en Christel van Gelder, op een steenworp afstand van de Van Heemstraweg in Wamel, ademt voetbal. Thomas is druk als voetbaltrainer en, net als Christel, fervent aanhanger van Feyenoord. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst toen ze in hetzelfde vak in De Kuip in Rotterdam stonden.

Dat was in de tijd dat André Bahia voor de ploeg in Rotterdam speelde. Het was voor Thomas en Christel het fundament voor hun latere huwelijk en ook het startpunt van hun vriendschap met de Braziliaan. Er is nog zeer regelmatig contact met Bahia. Ze zijn al vijf keer in Brazilië geweest, en vorige maand waren de Van Zettens bij familie van Bahia op bezoek.

Voetbalschool
De vroegere Feyenoorder speelt nu in Japan. Er zijn vage plannen voor de oprichting van een voetbalschool in Brazilië. Het zijn nog dromen, waarin Thomas en André zich samen op de voetbalopleiding van de jeugd willen richten. Thuis zijn Thomas en Christel al met de Portugese taal bezig. Thomas: 'Dat moet lukken. Christel heeft een echte talenknobbel en helpt mij ook op pad.'

De in Ochten opgegroeide Thomas speelde voor Uchta, Lienden en Theole en kwam uit voor vertegenwoordigende jeugdelftallen. Hij werd getest door de betaalde clubs NEC en Wageningen, maar van een doorbraak naar het profvoetbal kwam het niet. Na zijn actieve voetbalperiode werd Van Zetten twintig jaar geleden trainer.
Hij werkt graag met jeugd, en had ook bij verschillende clubs, waaronder Excelsior Zetten, BZS Beusichem en Dodewaard, de hoofdmacht onder zijn hoede. Na dit seizoen stopt Thomas bij Dodewaard. Zijn voetbaltoekomst ligt in Tiel, waar hij bij Theole voor de jeugd een klankbordfunctie gaat invullen én de A1-jeugd gaat trainen.

Thomas: 'Het werken met senioren is leuk, maar het opleiden van jeugdvoetballers trekt mij meer. Het is een dankbaarder bezigheid. Ik bouw graag van onderaf en wil jongeren naar het vlaggenschip van de club zien doorstromen. Bij Theole ligt een mooie uitdaging: alle jeugdteams spelen op hoog niveau.'

Feyenoord-supporter
Bij Christel begon het voetbalhart sneller te kloppen nadat ze met haar vader naar een wedstrijd in De Kuip was geweest. Christel: 'Ik ben voor eeuwig Feyenoord-supporter, in goede én slechte tijden. Ook wanneer de prestaties minder zijn sta ik achter de club. Je favoriete club sluit je in je hart. Los van de prijzenkast.' Over de successen van Feyenoord dit seizoen is Christel duidelijk: 'De ploeg heeft niet de beste spelers, maar staat wel als team in het veld. De jongens hebben alles voor elkaar over. In het stadion ben ik best fanatiek en elke wedstrijd weer voel ik me zenuwachtig. Ik hoop begin mei op de Coolsingel te staan, nadat de landstitel binnen is.'

Het 'Feyenoord-paar', dat samen veel reist, leeft sportief. Ze doen beiden aan hardlopen. Christel gaat naar yoga en houdt van koken. Thomas houdt zich met zaalvoetbal in conditie.

Door Anton Janssen