Zicht op de molen in Alphen.
Zicht op de molen in Alphen. Foto: Reinier Jansen

Groen wonen in West Maas en Waal niet meer vanzelfsprekend

Politiek

WEST MAAS EN WAAL – Behoud van het vrije uitzicht en de landelijke rust, waar je jaren geleden voor hebt gekozen, is niet langer vanzelfsprekend in West Maas en Waal. Dat bleek tijdens het rondetafelgesprek dat dinsdagavond 10 april plaatsvond in de raadszaal in Beneden-Leeuwen.

Een aantal weken geleden kon het gemeentebesluit om woningbouw aan de Kampsestraat in Boven-Leeuwen toe te staan al op kritiek rekenen. Ditmaal liggen twee aanvragen voor woningbouw evenals uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Veesteeg onder vuur.

In het rondetafelgesprek maakten maar liefst negen inwoners uit de Molenstraat in Alphen om allerlei redenen bezwaar tegen bouwplannen op nummer 7, waar de eigenaren twee woningen willen neerzetten. Eén voor de ouders en één voor de dochter, op hetzelfde erf. De bezwaren zijn parkeeroverlast, aantasting van de natuur en landelijke rust, meer bestemmingsverkeer en slecht geïnformeerd te zijn. Wat het lastig maakt, is dat woningbouw op die plek in de oude omgevingswet is toegestaan. Maar in de nieuwe omgevingswet, die over een paar weken van kracht wordt, zou dat waarschijnlijk niet meer acceptabel zijn.

Ook aan de landelijke rust van bewoners rond Florastraat 15 in Boven-Leeuwen wordt geknaagd. Daar wil Beumer Timmerwerken onder voorwaarden vertrekken. Op de plek van de oude bedrijfsgebouwen komen vijf woningen als het aan de eigenaar ligt. Deze huizen worden bereikt via het nu al geldende recht van overpad ten behoeve van het bedrijf. Bezwaren werden uitgesproken door drie omwonenden over mogelijk toegenomen drukte van autoverkeer over het pad, pakjesbezorgers, gesjouw met vuilcontainers naar de Florastraat en parkeeroverlast.

Eveneens moeilijk is de uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Veesteeg. De eigenaar van Spijkerstraat 10 maakt onder andere bezwaar, omdat zijn uitzicht aangetast gaat worden door tien meter hoge gebouwen. Hij voelt zich ook totaal niet gezien en gehoord, omdat Vastgoed Van den Bosch niet op zijn klachten zou hebben gereageerd. De vertegenwoordiger van dit bedrijf liet ook weinig los in dit rondetafelgesprek. ‘Waarom wel een mooie recreatieplek voor personeel van het bedrijventerrein, maar geen ruimte voor tien groenblijvende bomen om het verpeste uitzicht van Spijkerstraat 10 te compenseren?’ Dit laatste was een verwijt van raadslid Jagtenberg (VVD), die Vastgoed Van den Bosch opriep mee te werken aan een oplossing.

De drie plannen zijn doorgeschoven naar de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering op 25 april aanstaande.

Door Addy de Meij