Artist Impression plan Portier.
Artist Impression plan Portier. Foto: Gemeente Druten

Discussie over hoogte nieuwbouwcomplexen

Politiek

DRUTEN - In de Drutense raadsvergadering van afgelopen week werd een niet-geagendeerd onderwerp punt van discussie. De vraag ‘Hoe hoog mag je bouwen in Druten’ lag aan die discussie ten grondslag.

De discussie ontspon zich tijdens de behandeling van bestemmingsplan De Ruijterstraat, dat een appartementencomplex van vijf bouwlagen met veertig sociale huurappartementen omvat. Sommige raadsleden vroegen zich daarbij af hoe hoog je eigenlijk mag bouwen in Druten. Een merkwaardig moment, aangezien de raad nog niet zo lang geleden het bestemmingsplan Portier vaststelde, met een woontoren van tien bouwlagen en een woontoren van zeven bouwlagen. Dit leverde destijds geen discussie op. Sommige raadsleden raken echter snel getriggerd als er een of meer burgers bezwaar maken tegen de hoogte van een gebouw. Zeker als daar sociale huurwoningen in komen, omdat ‘die bewoners heel vaak op hun balkon zouden zitten’, aldus een van de bezwaarden. 

Voorstad van Nijmegen

Dorpslijst Puiflijk / Druten-Zuid dacht al aan een motie als er nog geen plannen zijn om de hoogte te regelen. Mevrouw Meeuwsen betoogde dat vijf bouwlagen hier misschien wel te veel was. Nu er meer hoogbouw komt, is ze bang dat Druten het landelijk karakter gaat verliezen. ‘We moeten oppassen dat we straks niet als voorstad van Nijmegen worden gezien.’

Wethouder Brink wees erop dat de commissie Beeldkwaliteit positief geadviseerd heeft. Als de raad al over hoogte zou willen discussiëren, lijkt hem de omgevingsvisie een betere plek om daarover iets te regelen.

Door Ton Ebben