Sociaal Maas en Waal dient motie Blijverslening in

Politiek

De partij Sociaal Maas en Waal dient aankomende donderdag 8 december in de raadsvergadering (West Maas en Waal) een motie in om een zogenaamde 'Blijverslening' in te stellen. Hiermee kunnen oudere inwoners goedkoop een lening krijgen van de gemeente om hun huis levensloopbestendig aan te passen. Fractievoorzitter van Sociaal Maas en Waal, Merijn Broeders: "de Blijverslening zorgt naast een goede zorggeschikte of leefbare woning er ook voor dat mensen niet weg hoeven uit hun vertrouwde omgeving. Daar is qua leefbaarheid grote winst te behalen."

Sociaal Maas en Waal geeft aan dat er te weinig geschikte woningen in de gemeente West Maas en Waal zijn die geschikt zijn voor ouderen en dat ouderen daarom regelmatig genoodzaakt zijn om hun dorp uit te gaan. Merijn Broeders: "dan valt vaak ook het sociale netwerk weg en zie je dat de zorgvraag vaak stijgt. We willen inwoners de mogelijkheid geven dan toch hun woning aan te passen. Met de Blijverslening hebben we als gemeente hiervoor een instrument in handen. Een instrument wat in het afgelopen jaar al in veel gemeenten is toegepast".

De Blijverslening kan net zoals de Starterslening via het Stiumuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) betrokken worden. En omdat het leningen betreft kost het de gemeente weinig geld. Merijn Broeders: "en uiteindelijk spaart dit ook kosten voor zorg en andere voorzieningen; maar het belangrijkste is het welzijn van de ouderen en de winst in de leefbaarheid van onze dorpen."

Aankomende donderdag om 20.00 uur vergadert de gemeenteraad van West Maas en Waal over het voorstel van Sociaal Maas en Waal.