De moeder van juffrouw Toos bezoekt het eerste scoutingkamp (Berg en Dal 1958).
De moeder van juffrouw Toos bezoekt het eerste scoutingkamp (Berg en Dal 1958). Foto: archief

Jubileumjaar voor Scouting Beuningen '76

Mens

BEUNINGEN - Scouting Beuningen bestaat dit jaar 60 jaar. Het grote feest start al deze zomer met een groot kamp voor alle huidige leden.

Het grote jubileumfeest is op zaterdag 22 september. Van 10.00 tot 16.00 uur is er een open dag. De toegang is vrij voor leden en niet-leden. De scouts zullen zorgen voor een prachtige, zelfgemaakte, stormbaan. Daarnaast kunnen bezoekers in verschillende workshops onder andere leren hoe een bubbelfontein, brandende pindakaas of zwevende rook gemaakt wordt.
De avond is gereserveerd voor de reünie. Hier kunnen oud-leden en huidige leden elkaar ontmoeten.

Oud-leden gezocht voor de reünie
Scouting Beuningen is op zoek naar oud-leden van Scouting Beuningen. Alle leden én oud- leden zijn welkom van 20.00 tot 0.00 uur. Er is zelfs een mogelijkheid om de tent op te zetten en te overnachten op het terrein. Even terug in de tijd, kamperen met scouting.
Voor de reünie wel graag aanmelden via de mail: jubileumsb76@gmail.com. Dit mailadres mag ook gebruikt worden voor vragen over het jubileum.

Hoe het allemaal begon
60 jaar geleden begonnen de eerste scouts in het dorp Beuningen. Op initiatief van kapelaan Nico van Munster startte de groep onder de naam St. Nicolaasgroep. Eind 1958 was het toen. De Welpengroep werd destijds geleid door juffrouw Toos Vrolijks, Janny van Elk en Truus Burgers. Het scoutingterrein was in die tijd nog bij de steenfabriek. Ook toen ging scouting al op kamp. De tractor bracht de Welpen veilig naar Berg en Dal.

Nu, 60 jaar later, is het nog altijd een bruisende scoutinggroep. Elke zaterdag komen scouts tussen de 4- en 25 jaar naar de Reekstraat. Zij zijn verdeeld over 5 speltakken, de Bevers (4-7 jr), de Welpen (7-11 jr), de Scouts (11-15 jr), de Explorers (15-18 jr) en de Roverscouts (18+). De oudste scouts zijn inmiddels leiding over de jongere scouts.
Ook op andere momenten is de scoutinggroep actief. Zo is bijvoorbeeld het Lancastermonument door hen geadopteerd. Hier wordt op 4- en 5 mei en tijdens de doorkomst van de Nijmeegse Vierdaagse een herdenking georganiseerd. Daarnaast wordt er actief geholpen bij de Jeugdvakantieweek en zetten de leden zich vrijwillig in op vele andere manieren.