Marjan en Jacques Maas bij hun geboortehuis en tevens bakkerij.
Marjan en Jacques Maas bij hun geboortehuis en tevens bakkerij. Foto: Femke Pierlo

Krintemik volgens vaders recept

Mens

HERNEN - Tijdens de Hernense Stratenmarkt, op zondag 10 juni, wordt voor de twaalfde keer de echte Herrese Krintemik verkocht. Het recept voor deze lekkernij is bedacht door Piet Maas en bestaat al sinds de jaren vijftig. De familie Maas is een echte bakkersfamilie en heeft al sinds 1810 verschillende bakkerijen.

Na de tweede wereldoorlog nam Piet Maas de bakkerij van zijn vader, bij de molen in Hernen, over. Hij is vooral bekend om zijn bijzonder lekkere krintemik, volgens hem extra lekker in dikke plakken met een laag roomboter. Het succes van de krintemik zit 'm in de verschillende ingrediënten die voor een onderscheidende smaak zorgen.
In 1969 sloot Piet zijn bakkerij in Hernen, maar zelfs bijna 50 jaar daarna wordt nog één keer per jaar de krintemik gebakken door zoon Jacques. 'Onze vader zou het geweldig vinden als hij wist dat dit recept nog elk jaar gebruikt wordt', vertellen Jacques en zijn zus Marjan. De ruim 600 krintemikken worden gebakken bij bakkerij Geert Vonk, die belangeloos zijn bakkerij ter beschikking stelt aan Jacques. Ook een deel van de grondstoffen, zoals rozijnen en meel, wordt gesponsord door leveranciers die Jacques kent uit de dertig jaar dat hij zelf een bakkerij had. De gehele familie Maas helpt graag mee met de verkoop.

Goed doel
De opbrengst van de verkoop van de krintemik gaat naar Missie thuisfront Hier en Ginder, het goede doel waar Marjan voorheen de Nijmeegse Vierdaagse voor liep. De stichting is in 1963 mede opgericht door Jan van Gelder, bedoeld voor financiële steun aan missionarissen uit Hernen, Bergharen en Leur. De opbrengsten gaan naar de projecten van Marleen Burgers uit Bergharen, Missiezuster van Asten. Zij werkt sinds 1967 in Noord-Oost Brazilië en zet zich vooral in voor arme boeren. Vorig jaar is er een zonnepaneel aangeschaft om energie op te wekken voor het oppompen van water waarmee bewatering van landbouwgrond kan worden gerealiseerd. Ook is er een ruimte gebouwd voor bijeenkomsten, evenals een archief. Aan dit project wordt dit jaar een vervolg gegeven, waarvoor de aanschaf van een projector, een projectiescherm, een kopieerapparaat en een koeling nodig zijn. Zuster Marleen vraagt voor de aanschaf hiervan graag de trouwe bijdrage van de Herrese Krintemik. Zolang zij nog werkzaam is in Brazilië willen Jacques en Marjan de traditie in ere houden.
Een krintemik kost 5 euro, waarvan minimaal 3 euro aan het goede doel wordt gedoneerd. Wie op de Stratenmarkt minimaal twee stuks koopt maakt kans op een waardebon van bakkerij Geert Vonk.

Bestellen
Wie zondag 10 juni niet aanwezig kan zijn op de Hernense Stratenmarkt, maar wel graag een krintemik wil, kan deze bestellen bij Marjan van Gelder-Maas (tel. 06-53 17 32 05 of mail: marjan.maas@outlook.com) of Serva Arts (tel. 06-14 59 52 58). Vermeld daarbij uw naam, adres, telefoonnummer en het aantal krintemikken. Op zaterdag 9 juni worden deze dan thuisbezorgd.

Door Femke Pierlo