Afbeelding
Foto: Jan Stronks

Overweldigend animo voor patrijzen tellen

Mens

MAAS EN WAAL - Er bleek een overweldigend animo voor patrijzen tellen in deze regio.

De patrijs is een typische boerenlandvogel die zich graag ophoudt op akkers in het kleinschalig agrarisch landschap, evenals op slootranden, wegbermen en houtwallen. De aantallen patrijzen nemen sterk af waardoor de soort in grote delen van Nederland, en helaas ook in Gelderland, een bijzonderheid is geworden. De Gelderse agrarische collectieven en Stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben de handen ineengeslagen om het tij te keren.

Agrarische collectieven aan zet
Collectief Veluwe, Collectief Rivierenland en Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) zetten zich in voor het behoud van soorten die voorkomen op het boerenland. Dit doen zij door met hun leden, zowel boeren als particulieren, afspraken te maken voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Specifiek voor de patrijs zorgen zij voor de aanleg en het beheer van kruidenrijk akkerranden. Momenteel al 59 hectare, met het doel dit de komende jaren verder uit te breiden.

Geliefde akkervogel
De agrarische collectieven willen niet alleen beheer afsluiten, maar ook zien of dit op termijn daadwerkelijk bijdraagt aan meer patrijzen in Gelderland. Daarom hebben zij Stichting Landschapsbeheer Gelderland gevraagd hen te ondersteunen bij de werving van patrijzentellers. "Momenteel hebben we bijna meer tellers dan patrijzen." grapt Karen Hinkamp, boerenlandvogelcoördinator van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, "Echt fantastisch om te zien hoeveel mensen wat willen doen voor de patrijs." In totaal zijn in februari 5 informatieavonden georganiseerd in de Achterhoek en het rivierengebied. Daarbij waren in totaal maar liefst 240 belangstellenden aanwezig, die zich voor het overgrote deel ook hebben opgegeven als patrijzenteller.

Samenwerking kan het verschil maken
"Als collectieven willen we echt natuurwinst boeken en daarvoor is samenwerking cruciaal," zegt Yvette Ruesen, projectleider van Collectief Rivierenland en VALA. Ze ziet daarvoor de leden van het collectief als de eerste en belangrijkste schakel. "Onze boeren zorgen dat het niet bij plannen op papier blijft, maar buiten daadwerkelijk weer een geschikt leefgebied voor de patrijs ontstaat." Alleen houdt het daar niet op. "Dankzij de samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Sovon Vogelonderzoek Nederland zijn er meer dan voldoende opgeleide patrijzentellers om de resultaten van ons beheer te kunnen monitoren. Ik ben daar ontzettend blij mee!"

Goed koud, maar met resultaat
Begin maart startten de veldinstructies voor de vrijwilligers. Met temperaturen flink onder het vriespunt verzamelden alle patrijzentellers zich om onder leiding van Sovon uitleg te krijgen over de gestandaardiseerde telmethode en hoe waarnemingen in de database in te voeren. Gewapend met mutsen, handschoenen én speakers waarop het geluid van de patrijs werd afgespeeld, vertrok de telgroep de kou in. De groep in Silvolde werd daarbij direct beloond: zij hoorden het karakteristieke geluid van een mannetje dat reageerde op het geluid en zagen deze vervolgens ook. Een mooie voorbode van hopelijk een vruchtbaar seizoen voor de patrijs!

Afbeelding