Alfred Rurainski (linksachter)
Alfred Rurainski (linksachter) Foto: John van Gelder

Vrijwilliger in beeld: Alfred Rurainski

Mens

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sport-veld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen.

Naam: Alfred Rurainski
Functie: coördinator consumptieve technieken bij het Tech-Lokaal

De 35-jarige Alfred is al jaren woonachtig in Maas en Waal. Veel van zijn tijd besteedt hij aan gezonde voeding en koken. En die passie komt terug in het vrijwilligerswerk dat hij doet; coördinator consumptieve technieken bij het Tech-Lokaal in Beneden-Leeuwen.

Vanuit die rol laat hij leerlingen uit het basisonderwijs kennis maken met de basisbeginselen van het bereiden en bakken van voedsel en het serveren van eten en drinken. Hij geniet van het positieve gevoel dat het vrijwilligerswerk hem geeft, en dat hij zijn kennis en passie door kan geven aan jongeren.

Uit de running
Vanwege ziekte was hij een tijdje uit de running, en vrijwilligerswerk leek hem een mooie (terug)weg naar betaald werk. 'Ik kwam bij het Tech-Lokaal terecht vanuit de gedachte dat ik hier op technisch vlak actief zou kunnen zijn. Er bleek op dat moment echter meer behoefte aan extra handen in de keuken. Zodoende ben ik in deze functie terecht gekomen, en dat beviel me ontzettend goed. Langzaamaan bouwde ik mijn uren en werkzaamheden uit.'
De afgelopen jaar trainde hij coaches, schreef lessen, bedacht nieuwe projecten en deed boodschappen voor de lesochtenden. Daarnaast zette hij zich in om, samen met de andere vrijwilligers, de ontdekplekken steeds meer in te richten op het ontdekkend leren, zodat de kinderen van het basisonderwijs worden geprikkeld en uitgedaagd om hun eigen creativiteit en talenten te ontdekken.

Capaciteiten ontwikkelen
Onlangs heeft Alfred afscheid genomen als vrijwilliger, om elders weer in loondienst aan de slag te gaan. Toch hoopt hij het contact met de andere vrijwilligers van het Tech-Lokaal te kunnen onderhouden. 'Het is een leuke club mensen, de sfeer is goed en er heerst een positieve werksfeer', aldus Alfred. Een vrijwilligersfunctie binnen het Tech-Lokaal raadt hij dan ook iedereen aan. 'Zeker mensen die graag weer aan het werk willen, kunnen daar heel goed ervaring opdoen. Het Tech-Lokaal biedt je de mogelijkheid om je capaciteiten weer te ontwikkelen en daar gebruik van te kunnen maken.'

Mensen die nog nadenken of ze vrijwilligerswerk willen gaan doen wil hij het volgende meegeven: 'Vrijwilligerswerk is heel breed. Er is veel mogelijk, zowel qua locatie als qua functie en verantwoordelijkheid. Voor wie twijfelt zeg ik: ga ervoor. Je krijgt er ontzettend veel voor terug.' Voor wie interesse heeft om als vrijwilliger bij het Tech-Lokaal aan de slag te gaan is van harte welkom. Het Tech-Lokaal zoekt enthousiaste mensen met een technische achtergrond, die het leuk vinden kinderen te begeleiden en te coachen gedurende de techniek educatieochtenden op woensdag en donderdag van 09.30 tot 11.30 uur. Meer informatie: www.tech-lokaal.nl.

Door Aafke Labout