Afbeelding
Foto: Wim Arts

Op toer met de troubadour

Mens

DRUTEN – Met haar scooter en gitaar trekt Lucy van de Geijn door het Maas en Waalse land. Ze is troubadour, of zoals het vroeger wel werd genoemd, minstreel. Met liedjes in het dialect, over het dagelijks leven, weet ze onderweg mensen te raken. Ze heeft veel indrukwekkende ontmoetingen, waarbij mensen plezier hebben of hun verdriet uiten. Regelmatig krijgt ze van mensen naderhand nog reacties of foto's.


Muziek zit in haar genen, want als kind speelde ze op haar luchtgitaar het repertoire van de Beatles mee. Op haar veertiende zag ze bij muziekwinkel Moll een prachtige gitaar staan voor vijfenveertig gulden. Dat bedrag lag thuis niet op de plank. Ze moest het helemaal zelf verdienen en daarom ging ze aardbeien plukken. Nadat ze het streefbedrag bij elkaar had geplukt rekende ze met de aardbeienteler af en sloot hiermee tevens haar carrière als aardbeienplukker af. Ze kocht haar felbegeerde gitaar, en leerde van iemand die wel les had gehad een paar akkoorden. Dat was voldoende voor Lucy om de gein voor gitaarspelen vast te houden, want jaren later, en vele versleten gitaren verder, speelt ze nog steeds met evenveel plezier.
Lucy en haar man Joop zijn allebei in Maas en Waal geboren, maar hebben na hun trouwen jarenlang in Brabant gewoond. Daar is Lucy als troubadour begonnen in natuurgebied Kampina.
Sinds de terugkeer in Maas en Waal trekt ze er bij mooi weer regelmatig op uit. 'Het troubadouren houdt voor mij in dat ik mensen kan plezieren met liedjes in het dialect en meestal van eigen hand', vertelt ze enthousiast. 'Op die manier krijg ik vaak bijzondere verhalen bij mensen los. Ik begin dan met de vraag: waar komen jullie vandaan en verstaan jullie dit dialect? Meestal beginnen mensen dan te praten en kan ik met een passend lied inhaken op hun verhalen.'

Lucy nog nooit ontmoet? De komende vijf weken kunt u thuis vanaf de bank meegenieten van haar ervaringen. Wij mogen namelijk mee op toer met deze Maos en Waolse troubadour.

Door Elly Hagen