Boerenwandelpad in Horssen.
Boerenwandelpad in Horssen. Foto: José Gremmen

Boerenwandelpaden in Maas en Waal: Ontdek de streek door de ogen van de agrariër

Mens

MAAS EN WAAL - Wandelen over het Hollandse platteland. De wind door de haren, banjeren door het groene gras en kijkend over het prachtige boerenland. Met die gedachte nam Stichting Agrarisch Natuurbeheer Zuid Gelderland enkele jaren geleden het initiatief voor de aanleg van een zestal boerenwandelpaden. Dwars door het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal, van Heumen tot Dreumel.


'De boerenwandelpaden laten wandelaars kennismaken met het boerenleven anno nu. Men komt op plekken waar men normaal aan voorbij loopt, en dat levert verrassende belevenissen op', aldus Francien Hanenberg, bestuurslid van Stichting Agrarisch Natuurbeheer Zuid Gelderland. De routes variëren in afstand van vier tot dertien kilometer, en leiden wandelaars door het agrarische gebied van Beneden-Leeuwen, Deest, Ewijk, Horssen, Overasselt en Puiflijk. Onderweg zijn diverse pleisterplaatsen, waar een kijkje genomen kan worden op het erf of een kop koffie of thee kan worden gedronken.

Midden in de weilanden

'De insteek van het initiatief was het bewerkstelligen van meer contact tussen boeren en burgers', legt Francien uit. 'Bovendien bood het wandelliefhebbers een andere uitdaging dan wandelen door bos of langs de rivier. Want het is best uniek dat je midden in de weilanden kunt wandelen. Speciaal voor dit doel aangelegde bruggetjes zorgen ervoor dat je, op een veilige manier, de sloten kunt oversteken.' Een van de boerenwandelpaden is inmiddels opgenomen in een Klompenpad, dat de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland belicht. Francien hoopt dat de andere vijf routes ook worden opgenomen, om zo de continuïteit van de paden te kunnen garanderen. Vooralsnog kunnen gezinnen, wandelliefhebbers en andere belangstellenden nog genieten van het natuurschoon dat het agrarisch gebied te bieden heeft.

Meer informatie over de boerenwandelpaden, zie www.boerenwandelpad.nl.