Afbeelding

Boven-Leeuwense vluchteling in oudejaarsconference Claudia de Breij

Mens

BOVEN-LEEUWEN - Iets meer dan een jaar geleden kwam de Syrische vluchteling Nader Issa met zijn gezin, via Thailand, naar Nederland. Ondanks het gemis van zijn familie en thuisland pakte hij in Maas en Waal de draad snel weer op. De afgelopen maanden tourde hij als muzikant door het land met niemand minder dan Claudia de Breij, met als hoogtepunt een optreden tijdens haar oudejaarsconference, die door maar liefst 3,2 miljoen mensen werd bekeken.

Nader werd geboren in het mooie Damascus. Naar verluidt de oudste nog bestaande stad ter wereld. Zijn ouders vluchtten in 1948 van Palestina naar de Syrische hoofdstad, vanwege de oorlog in hun vaderland. Hij had er een fijn en onbezorgd bestaan, totdat de Syrische burgeroorlog hem en zijn gezin in 2013 dwong het land te ontvluchten.

Schoolband
Nader heeft altijd een passie gehad voor muziek. Toen hij zestien jaar oud was begon hij te spelen in de schoolband. Zonder ooit lessen te hebben gevolgd startte hij met bespelen van de kleine trom en later ook trompet en trombone. Toen hij voor het eerst op een saxofoon speelde werd hij, naar eigen zeggen, betoverd. In 1996 besloot hij om professioneel muzikant te worden. 'Jarenlang speelde ik als solo-artiest en muzikant in diverse bands in hotels, restaurants, televisieprogramma's en tijdens concerten en evenementen', vertelt Issa.

Boven-Leeuwen
Toen de situatie in zijn geboorteland te onveilig werd, besloten Nader en zijn vrouw om samen met hun drie kinderen te vluchten. Zij kwamen terecht in Bangkok, waar ze tweeënhalf jaar woonden. Uiteindelijk koos het gezin er, in samenspraak met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, voor om naar Nederland te komen. Daar vestigde het gezin Issar zich in het Land van Maas en Waal. 'We gingen wonen in Boven-Leeuwen en voelden ons er direct erg thuis. Onze zoon en dochter van vijf en twaalf gaan naar de Mariaschool in het dorp en onze oudste dochter van vijftien zit al op het middelbaar onderwijs in Tiel. We hebben goed contact met onze buren en voelen ons veilig in het dorp.' Als ik Nader spreek is hij net klaar met zijn taalcursus Nederlands in de Rosmolen. Hij wordt enthousiast begroet door het beheerdersechtpaar en enkele gasten en vertelt hen trots enkele nieuwe Nederlandse woordjes, die hij zojuist heeft geleerd.

YouTube filmpje
Nader en een aantal andere Syrische muzikanten werden door Claudia de Breij gevraagd om met haar op tournee te gaan. Aanleiding was een filmpje dat de muzikanten plaatsten op YouTube. Een cover van De Breij's hit 'Mag ik dan bij jou', opgenomen in een studio in Boxmeer, bereikte de cabaretière, waarop zij besloot haar bewonderaars uit te nodigen om samen met haar de theaters in te gaan. 'Het was in één woord geweldig', vertelt Nader trots. 'Van 6 oktober tot en met 31 december heb ik het voorrecht gehad om met Claudia het podium te delen. Ik heb ervan genoten, van de eerste tot en met de laatste minuut.'

Muzikant
Hoewel de tournee met De Breij er op zit, heeft Nader beslist geen tijd om achterover te leunen. Met enige regelmaat verzorgt de muzikant optredens in de streek en daarbuiten. Samen met de eveneens Boven-Leeuwense Freddy van Maurik en de Drutense Gery Vermeulen vormt Nader de formatie 'Rosy in the sky', die sfeervolle muziek over het verlangen naar vrijheid en mededogen in tijden van dreiging en oorlog brengt. 'Twee mensen zijn heel belangrijk geweest om als muzikant voet aan de grond te krijgen in Nederland', aldus Nader. 'Mijn contactpersoon Ingeborg Oorsprong en taalcoach Jolande van Straaten hielpen mij met veel dingen, zoals het maken van een website.'

Herinneringen
Ondanks dat Maas en Waal voor hem voelt als een warm bad, mist hij zijn geboorteland enorm. 'Ik ben nooit helemaal ontspannen', vertelt hij. 'In mijn hoofd denk ik steeds aan mijn bejaarde vader, die nog in Damascus woont. De herinneringen aan het leven wat ik daar ooit leidde raak ik natuurlijk nooit meer kwijt. Ooit hoop ik dan ook terug te kunnen keren naar mijn geboortegrond, als de oorlog daar voorbij is', besluit hij.

Door Ruben Schiks