Will en Marie-José Mol.
Will en Marie-José Mol.

Serie vrijwilligers: Wil en Marie-José Mol

Mens

Maandelijks staan er in de Maas&Waler vrijwilligers centraal. Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen.

Wie:        Wil en Marie-José Mol
Wat:        Technicus bij Theater de Molen;
Bestuurslid/fotograaf
Kunstroute Beuningen

WINSSEN - 'Vrijwilligerswerk is voor ons een vanzelfsprekendheid', aldus Wil en Marie-José Mol. Een uitspraak die tekenend is voor hun inzet. 'Het kost tijd. Soms zelfs heel veel tijd. Maar het geeft je ook ontzettend veel voldoening.'

Wil en Marie-José Mol zetten zich respectievelijk in voor Theater de Molen en de Kunstroute Beuningen. Beiden zijn hier vanuit een professionele achtergrond 'ingerold'. Wil hield zich, in zijn werkzame leven bij NXP, bezig met audiovisuele ontwikkeling. Na zijn pensionering was een functie als geluids- en lichttechnicus bij het Beuningse molentheater een logisch vervolg. Vanuit die rol draagt hij zorg voor licht en geluid tijdens producties en voorstellingen.

Technisch inzicht is volgens hem een pré om, als vrijwilliger, 'achter de knoppen' te kunnen zitten. 'Het gaat namelijk verder dan het bedienen van het mengpaneel alleen. Als technicus ben je ook verantwoordelijk voor het op- en afbouwen, installeren en inregelen van het licht en geluid. Alleen zó komt een artiest volledig tot zijn recht', aldus Wil. 'Om dat te bewerkstelligen ben je vaak al rond de middag in het theater. Als je tijdens de voorstelling vervolgens ziet welke invloed licht en geluid hebben, dan overheerst het gevoel van 'we hebben het toch weer geflikt'. Daar doe je het voor.' Een tweede meerwaarde van de functie is volgens Wil het contact met de artiesten. 'Degene die op het podium staat en degene die we 's middags en 's avonds de hand schudden is een compleet ander persoon. Dat is geweldig om te zien. En daarbij pik je regelmatig een leuke voorstelling mee', zegt hij lachend.

Kunstroute
Zijn vrouw Marie-José schildert, en heeft een atelier aan huis. Haar inzet voor de Kunstroute Beuningen is voortgekomen uit deelname aan het tweedaagse evenement. 'Toen ik twaalf jaar geleden voor het eerst meedeed heb ik gezegd 'als ik kan helpen, laat het me weten'. En zo geschiedde. Sinds tien jaar verzorg ik de fotografie voor de kunstroutefolder die jaarlijks wordt uitgegeven. Mijn streven is om het werk van iedere kunstenaar zo goed mogelijk uit te laten komen', aldus de Winssense aquarellist.
Ieder jaar opnieuw ontvangt Marie-José een lijst met zo'n 35 adressen waar foto's gemaakt moeten worden. 'En ieder jaar opnieuw is het een uitdaging', lacht ze. 'Maar tegelijkertijd is het zo leuk om te doen. Omdat ik zelf ook aan de kunstroute deelneem, kan ik tijdens die dagen niet van huis, maar op deze manier kan ik toch iets van de kunstroute zien. Hoe vaak krijg je nou de kans een kijkje te nemen in de keukens van zoveel kunstenaars? Het fotograferen van hun werk is een taak die mij op het lijf geschreven is, want ik heb een brede belangstelling voor de kunstscene.'

Beiden doen vrijwilligerswerk via Stichting Perspectief. Meer informatie over deze en/of andere vrijwilligersfuncties in de gemeente Beuningen? Zie: www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/beuningen.

Door Aafke Labout