DeWolff bestaande uit Robin Piso, Pablo van de Poel en zijn broer Luka.
DeWolff bestaande uit Robin Piso, Pablo van de Poel en zijn broer Luka. Foto: Management DeWolff

Festival Zeeltje viert zilveren jubileum

Cultuur

DEEST – Dit jaar bestaat Festival Zeeltje 25 jaar en wie jarig is trakteert. En in het geval van het Zeeltje zal dat in het weekend van 18 tot en met 20 augustus niet met een kopje koffie en een stukje taart zijn, maar zal de traktatie onder andere bestaan uit 2 podia, een mobiele studio en een dijk van een line-up.

Op vrijdag trappen 9 bands het festival af, waaronder de Nederlandse metalcoreband Textures. Een lang gekoesterde wens voor de zeskoppige muziekcommissie gaat hiermee in vervulling. Een grote naam binnen de internationale metalscene getuige het feit dat men afgelopen zondag de Buma ROCKS! Export Award 2017 in ontvangst mocht nemen. En dat nu deze band vorige week bekend heeft gemaakt te stoppen, zal het optreden in Deest nog unieker maken aangezien het deel uitmaakt van, achteraf, de officiële, Europese afscheidstour. 'Dat internationale karakter vertaalt zich ieder jaar steeds nadrukkelijker naar de line-up". Aan het woord is Nick Helmond, één van de organisatoren van het eerste uur. "Er treden niet alleen bands uit Nederland op, maar tevens artiesten uit de USA, Zweden & Frankrijk. Toch blijven wij ieder jaar ook regionale bands een podium geven. Neem bijvoorbeeld de Drutense countryband Yeehaa; die spelen praktisch een thuiswedstrijd.'

Maar wat is de kracht van de muziekcommissie om jaar op jaar zo'n strak programma neer te kunnen zetten? Helmond: 'Wij hebben inmiddels met ons festival een goede naam opgebouwd onder muzikanten. Onze faciliteiten op en rond het terrein zijn goed verzorgd en wij streven naar duidelijkheid zowel op het podium als backstage en dat wordt gewaardeerd. En aangezien het muziekwereldje wat dat betreft klein is, verspreiden die positieve kenmerken zich als een lopend vuurtje.' Een mooi voorbeeld hiervan is de Limburgse 3-mansformatie DeWolff. Deze psychedelische bluesrockband speelt normaalgesproken op grote festivals, maar pakken zo af en toe een wat kleinschaligere festivals mee. Derhalve had de band vorig jaar zelf Festival Zeeltje benaderd om te komen spelen. Echter, toen was het programma al rond. De basis voor hun optreden dit jaar was hiermee toen wel al gelegd.

Muziekstudio
In het kader van het jubileum staat er dit jaar op vrijdag & zaterdag een mobiele muziekstudio op het festival terrein. In deze studio kan een ieder, onder professionele begeleiding, ter plekke zijn eigen plaat opnemen. Dit kan solo, maar ook met een groep vrienden. Er zijn meerdere muziekinstrumenten aanwezig en na afloop mogen de artiesten hun eigen plaat mee naar huis nemen en wie weet daarmee de basis leggen voor ooit een eigen optreden tijdens Festival Zeeltje!

Voor meer info & voorverkoopadressen: www.festivalzeeltje.nl

Door Henri Maillé

Afbeelding
Afbeelding