Afbeelding
Foto: Ingrid van der Sterren

Expositie "Bloemen Bloeien op Papier"

Cultuur

HORST - Op zondag 30 april opent museum de Kantfabriek in Horst een expositie 19e-eeuwse borduurpatronen met als titel "Bloemen Bloeien op Papier".

Diny Gerards-Mensink uit Afferden doet sinds 2009 in opdracht van het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) onderzoek naar een bijzondere collectie hand gekleurde borduurpatronen. Zij beschreef en digitaliseerde de hele Atlas Landwehr-Vogels en archiveerde alle 3000 objecten. Ze schrijft, publiceert en blogt over deze collectie. Dankzij Diny is de bijzondere collectie borduurpatronen uit Gelderland voor het eerst in 10 jaar te zien voor het publiek.

Deze tentoonstelling is interessant voor liefhebbers van textielkunst, handwerken en geschiedenis. De handgekleurde patronen zijn momenteel bijzonder populair bij verzamelaars en beleggers. De lieflijke taferelen van 200 jaar geleden passen nog steeds bij de smaak van de huidige tijd. Dat blijkt uit de 150 inzendingen van kunstenaars die eigentijdse werken maakten geïnspireerd op deze oude borduurpatronen. Tijdens de expositie zijn zestien winnende werken te zien. Studenten Bloem en Design verzorgen tijdens de tentoonstelling bloemsierkunst geïnspireerd op de Biedemeijertijd.

De expositie is tot en met 8 oktober 2017 te zien. Meer informatie: www.museumdekantfabriek.nl.

Afbeelding