Patrick Huisman.
Patrick Huisman. Foto: Ger Loeffen

Prikken

Column Babbels

Wrang maar waar: als journalist schrik je nog zelden van nieuws. Blootgesteld worden aan kleine beetjes ellende zorgt ervoor dat je overeind blijft als de pleuris echt uitbreekt. Dat is ook een beetje hoe vaccinaties werken en ja, dat is een schaamteloos bruggetje naar het onderwerp van deze week

Mijn collega’s bij DTV Nieuws kwamen met oprecht angstwekkende vaccinatiecijfers op de proppen. In Oss en Maashorst lieten vorig jaar bijna 15 tot 20 procent minder ouders hun kinderen vaccineren dan in 2022. Hierdoor ligt de vaccinatiegraad in de ons omringende Brabantse gemeenten onder de 90 procent en da’s funest voor groepsimmuniteit. Dit betekent dat bof, mazelen, kinkhoest en tig andere enge ziekten inmiddels vrij spel hebben. Door het hele land kwamen afgelopen week al meldingen van zieken binnen.

Maak je geen illusies, dit is geen ver-van-mijn-ziekbedshow: ook wij komen aan de beurt. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de vaccinatiecijfers in Beuningen, Druten of West Maas en Waal beter zouden zijn.

Toch is het verbijsterend dat ouders van nu steeds vaker het consultatiebureau mijden. Je hoeft geen kinderen te hebben om te weten dat ouders het beste voor hun kinderen willen. Maar wat maakt dat je het beter weet dan bijna zeventig jaar aan rijksvaccinatieprogramma? Is een dokter echt minder geloofwaardig dan een preparaten promotende influencer die straffeloos mag beweren dat kinderziektes onschuldig zijn… omdat het kinderziektes zijn?

Dat mensen blind willen gokken met de gezondheid van hun eigen kroost is al erg genoeg, maar het steekt dat ze daarmee indirect andermans kinderen in gevaar brengen. Je hoeft helaas niet te geloven in medische wetenschap om de gevolgen te ervaren.

Feit blijft dat baby’s met kinkhoest kunnen stikken in hun hoestbuien, de bof kan hersenvliesontsteking en onvruchtbaarheid veroorzaken. Rodehond kan blijvend blind en doof maken. En toch sluiten steeds meer ouders de ogen? Tegen domheid valt niet te vaccineren, ik kan alleen proberen door de fabeltjes te prikken.

Door Patrick Huisman