Bas van der Hoeven
Bas van der Hoeven Foto: Bas van der Hoeven

Gezondheidsterreur

Column

Als een plas ongeraffineerde, koudgeperste sojaolie verspreidt de gezondheidsterreur zich over ons land. Na het criminaliseren van roken, zijn de alcoholische dranken aan de beurt.

'Alcohol is het nieuwe roken', zwatelen door levensangst gekwelde gezondheidsgoeroes die enkel nog smoothies van Galapagosgras en rauwe brandnetels drinken.

Erger is dat de overheid steeds meer bepaalt wat ongezond zou zijn. Die bemoeizucht heeft ernstige vormen aangenomen. Zo kijk ik elke zaterdagmorgen als ik bij de Primera een krant koop tegen een wand van gruwelijkheden aan. Op sigarettenpakjes achter de toonbank staan verkankerde strottenhoofden, verschroeide luchtpijpen en ontplofte slagaderen.

Binnenkort zien we overal de gevolgen van overmatig alcoholgebruik afgebeeld. De plaatjes kunt u er zelf bij bedenken.

Benieuwd wanneer de overheid zich gaat bemoeien met andere ongezonde zaken als voetballen op zondag, hoesten in een volle trein of een kind baren na je vijftigste.

Eén bedreiging van de geestelijke gezondheid zal waarschijnlijk buiten schot blijven: het overal laten weerklinken van stompzinnige deuntjes. We zitten nu eenmaal met een premier die geen concert van De Toppers overslaat en een koning die zelfs nuchter graag host op skihut-muzak.

Wansmaak tiert in alle lagen van de bevolking dus is het hoog tijd de smaak des volks te veredelen. Ik heb daarvoor wel een paar praktische voorstellen.

Honderd procent BTW en gruwelijke foto's van verdorde hersenstammen en verweekte frontkwabben op cd's van Jannes en zijn mede-delinquenten.

Op het hebben van computerbestanden met staccato geblèrde kreupelrijmen komen forse taakstraffen en wie een cd van Frans Bauer in de auto heeft, krijgt een rijverbod van 48 uur.

In het kader van muzikale heropvoeding klinken in openbare gebouwen, van kraamkliniek tot bejaardenhuis dag en nacht de orgelwerken van Johann Sebastian Bach. Razzia's op festivals en vinylverbrandingen volgen.

De perfecte heilstaat gloort.