Keuze Kiezen

Column

Druten haalde deze week het landelijke nieuws. NOS, Hart van Nederland en ook Omroep Gelderland togen erheen, want de burgemeester daar sluit jongeren op in de kelder van het gemeentehuis!

Dat klinkt dramatischer dan het is: het gaat om een escape room, een ideetje uit de koker van Luciën van Riswijk om meer jonge kiezers naar de stembus te krijgen op 21 maart. Hoe jezelf opsluiten in een donkere ruimte daar bij helpt is een tweede, maar ach, media aandacht is altijd welkom.

Maar het zijn niet alleen de jongeren die niet stemmen. In 2014 lag de opkomst in Druten op 58 procent, niet veel beter dan in 2010. Goed, het is nog altijd boven het landelijk gemiddelde, maar het cijfer stemt nog steeds niet vrolijk.

Reden genoeg dus om als gemeente alle zeilen bij te zetten. Een stemwijzer is een bewezen, effectief middel om de opkomst over de hele linie te bevorderen. In Druten durfde de politiek dat niet aan, wie weet omdat er toch te weinig verschillen zijn tussen al die lokale partijen?

In Beuningen lag de opkomst onder het gemiddelde, maar die gemeente heeft wél een stemwijzer. De vragen zijn een tikje voorspelbaar: windmolens, het zwembad, zelfstandigheid, woningbouw en helaas ook dat bespottelijk onnodige coffeeshopverbod waar het CDA mooie sier mee maakte. Toch geeft de Beuningse stemwijzer een beeld van waar de partijen voor staan, de standpunten zijn zelfs per vraag te bekijken. Op die manier is de meest geschikte, of minst ellendige, partij te kiezen.

En de stemwijzer komt ook straks bij de coalitievorming van pas. Wie bij alle stellingen 'geen van beide' aanvinkt komt heel meningsloos en neutraal uit bij GroenLinks. Dan weten de andere partijen al met wie ze straks in de volgende raadsperiode het makkelijkst een college kunnen vormen. Dat regeert wel zo lekker.

Dhr. E. van Wijk