Proactief preventiebeleid

Column

Het CDA in Beuningen bedacht voor haar verkiezingsprogramma de slogan "Omdat 't anders kan". Dat programma bevat onder meer het volgende pareltje:

"Het CDA Beuningen is tegen het opvullen van leegstaande panden (…) met coffeeshops. Niet alleen vanwege de overlast die het kan veroorzaken voor omwonenden en het winkelend publiek, maar daarnaast om het voor de jeugd niet aantrekkelijk te maken met drugs in aanraking te komen."

Stop de persen! Beuningen heeft kennelijk een coffeeshop! En blijkbaar gedoogt het huidige collegebestuur de boel. Sterker nog, ze willen er nog veel meer. Wel ambitieus van ze om écht alle leegstaande winkelpanden in te richten als wietbar, medicinaal marihuanaverkooppunt of shisha lounge. We streven knetterstoned Amsterdam voorbij!
Begrijp me goed, er is niets mis met ontmoedigingsbeleid. Een coffeeshop naast een school is vragen om ellende. Stel je toch eens voor dat je zoontje van zeven overblijft op school en in de pauze met spaarvarken en al de straat oversteekt om een grammetje kabouterpost te scoren.
Maar het CDA neemt nu stelling tegen een niet bestaand probleem. Dat is lekker populistisch scoren met proactief preventiebeleid dat weinig meer is dan een losse flodder.

Overigens heeft het CDA al meer nijpende problemen preventief in de kiem gesmoord. Het staat niet in hun verkiezingsprogramma, maar dankzij de christen democraten komt er geen kerncentrale en kan Shell een verhuizing naar Winssen vergeten. Ook motorbende Satudarah mag zijn hoofdkwartier niet in Beuningen vestigen.

Daarnaast ziet de partij een floriade in Ewijk niet zitten en of Waylon nou wel of niet wint, de organisatie van het Songfestival heeft al nee te horen gekregen op de vraag of het liedjesfestijn in 2019 naar Beuningen mag komen. Het CDA vindt de druk voor sporthal de Tinnegieter domweg te groot worden.

De slogan van het CDA verkiezingsprogramma is dus: "Omdat 't anders kan…" Daarmee is maar weer eens bewezen: anders is niet per se beter.

Dhr. E. van Wijk