Non Bon Ton

Column

De stembussen gaan pas over zo'n acht maanden open, toch lijkt de Federatie Dorpslijsten in West Maas en Waal al licht paniekerig begonnen aan de campagne. De partij komt met zoveel beloftes en dito gouden bergen dat je niet eens meer op basis van inhoud en visie hoeft te stemmen.

Zo wil de FD onder meer de Onroerend Zaak belasting verlagen, wordt onder hen de hondenbelasting deels afgeschaft en kunnen de dorpsplatformen extra financiële ondersteuning verwachten.

De verkiezingsretoriek komt vroeg dit keer, maar curieuzer is wie al dit fraais uitdeelt. Het namelijk is niet zomaar een FD-fractielid dat voor Sinterklaas speelt, maar uitgerekend Ton de Vree die op zijn Facebookpagina van wal steekt.
Klein detail: Als wethouder is hij de laatste die zich daar mee mag bemoeien!

Een paar dagen later maakte Ton het nóg bonter toen hij een Gelderlander-artikel deelde op Twitter over een conflict tussen wethouder Van Swam en de peuterspeelzalen. De Vree's commentaar daarbij: 'Steun voor de Peuterspeelzalen'. Valt de wethouder nou zijn college-collega af? Burgemeester Steenkamp is nog niet weg en het lijkt al mis te gaan in de wethoudersclub.

Misschien moet interim-burgemeester Van Rhee onze Ton de wet eens voorlezen. Nederland kent al sinds 2002 een duaal stelsel. Dat betekent dat hij als wethouder niet in de gemeenteraad zit, dat het aan de raadsleden van zijn partij is om voorstellen te doen, en dat hij daarmee aan de slag moet en zelfs op de uitvoering daarvan gecontroleerd wordt.

Ik begrijp dat bij de Federatie Dorpslijsten alles een beetje anders gaat en ze gemeenteraadsverkiezingen maar een lastige onderbreking van hun alleenheerschappij vinden, maar zelfs zij kunnen toch niet om de wet heen.

Misschien kan kalmte de FD en Ton de Vree redden en moet hij gewoon even op vakantie. Zon en zee helpen altijd de zaken weer in perspectief te zien. Ondergetekende heeft dat uiteraard niet nodig, toch knijp ik er even tussenuit. Tot over twee weken!

Dhr. E. van Wijk