Luisteroordeel

Column

'We moeten minder oordelen en meer luisteren naar elkaar', het is een cliché maar ik vond het één van de meest opvallende zinnen uit de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Van Eert van Beuningen.

Want van Eert maakt zich terecht zorgen over al het nieuws dat tot ons komt via de sociale media en waar, in tegenstelling tot vroeger, geen nuancering of duiding meer bijzit. En dat levert dan weer heel snel een oordeel van mensen op. Hij constateert als voorbeeld dat we het volgens de economische cijfers weer beter hebben met z'n allen maar dat nog niet iedereen dat echt merkt, dat het veiliger is als het gaat om oorlog of terrorisme dan in de jaren '70 en '80, maar dat het in de praktijk anders voelt.
Uitspraken doen over landelijke problemen is voor een burgemeester natuurlijk wat makkelijker dan over lokale zaken. Hij durfde in zijn verhaal meermalen de stelling aan 'dat het goed gaat met Beuningen'. En natuurlijk, de criminaliteitscijfers dalen, net zoals de financiële schuld van Beuningen, daar zit overigens geen verband tussen voor zover ik weet.
Maar zorgelijk is wel dat hij verder een beeld schetst van de gemeente dat toch niet iedereen zal herkennen. Wordt er wel voldoende gebouwd, zoals hij stelt. Daar zal geen inwoner van Winssen het mee eens zijn vermoed ik. Is er wel een goed overleg met de bezorgde omwonenden van het azc in Ewijk, zoals hij betoogt? En gaat het in Weurt wel echt voortvarend met de plannen rondom de Laan 1945? Ik ken wel wat inwoners met vraagtekens daarbij. En dat hij bij de bespreking van het dorp Beuningen niet verder komt dan de bouwactiviteiten op de Hutgraaf, toont maar weer eens aan hoe weinig er in het grootste dorp zelf gebeurt.

Minder oordelen en meer luisteren naar elkaar was dus een belangrijke boodschap van Van Eert. Ik hoop dat hij in 2017 nog vaker zijn oor te luisteren legt in Ewijk, Winssen, Weurt en Beuningen en dan pas daarna conclusies trekt. Dan hoor ik zijn nieuwe oordeel graag in 2018 op de nieuwjaarsreceptie.

Dhr. E. van Wijk