Column Babbels: 'Kruisje'

Column

Dit was zonder twijfel de week van wethouder Michel Lepoutre en ondernemersvoorman André van den Hurk. De Drutenaren waren zowel samen als solo of niet van het scherm te branden en voor de verandering was daar geen crisis voor nodig.

Nee, dit duo vierde terecht dat hun initiatief om de 100e vierdaagse nog eenmaal door Druten te laten gaan gelukt was. In 2007 gaf niemand een stuiver voor het plan de 55 kilometer in ere te herstellen, maar ze gaven niet op.

Jarenlang zocht het stel onophoudelijk de media om de gemeente en hun zaak te promoten. Dat gebeurde vaak met een opdringerige aandachtshonger die ouderen zoals ondergetekende deed denken aan de Koot & Bie typetjes burgemeester van der Vaart en wethouder Hekking. Maar, de aanhouder wint: twee jaar geleden kregen ze hun zin.
En dat hebben we geweten afgelopen woensdag. Druten was één kolkende feestvreugde. Volop eten, drinken, de rode loper en het overkoepelende thema 'tijdreis in muziek'. Kortom, alles werd uit de kast gehaald, wat best toepasselijk is op roze woensdag.
Eenmaal geproefd van de Vierdaagsevreugde vonden Drutenaren het jammer dat 't eenmalig was. Burgemeester van Riswijk liet namelijk al weten niet te gaan lobbyen voor meer. Maar waarom niet? Wandelen wordt steeds populairder, mede dankzij Pokémon Go.

En voor de middenstand is het ook nog eens lucratief zoals Van den Hurk terecht opmerkte bij een live-uitzending van Fons de Poel. Daarnaast zou de 55 kilometer het toch al drukke parcours kunnen ontlasten.

Zodra ze zijn bijgekomen van al het bier en de blaren, raad ik de burgemeesters "op de 55" dus aan snel bij elkaar te komen om samen een formele brief op te stellen aan de Vierdaagse organisatie onder het weinig subtiele motto: "we want more".
En als ze bang zijn voor een tegenvallende opkomst, beloof dan wat verkeersborden met Pokémon Go langs de route te hangen. Dan gaat het als een lopend vuurtje!

Dhr. E. van Wijk