Afbeelding

Column: struinen met Saar

Column

Samen met mijn hond Saar struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Vossen voeren?

Als je rond deze tijd in het veld of ergens in de uiterwaarden loopt dan lijkt het wel of de konijnen veranderen van kleur. Ineens zie je witte konijnen, diepzwarte konijnen, lichtbruine konijnen, gespikkelde konijnen en ja, zelfs een Vlaamse reus heb ik weleens voorbij zien lopen. Dan weet je het! De vakantietijd is weer aangebroken!

De kinderen wordt snel verteld dat hun konijn, waar ze waarschijnlijk toch al niet meer naar omkeken, naar een beter adres is. "De nieuwe eigenaar heeft een heel groot stuk grond waar de konijnen de hele dag samen met andere konijnen lekker vrij rond kunnen lopen."
Auto inpakken en wegwezen…

Deze tamme konijnen redden het, op een uitzondering na, echt niet in de vrije natuur. Ze vallen ten prooi aan vossen of andere roofdieren. "In ieder geval zijn ze even vrij geweest, uit hun vaak veel te kleine kooi, heerlijk in de vrije natuur." En zo verdwijnt het laatste beetje schuldgevoel….

Zo liep ik twee jaar geleden met Saar in het veld van Winssen. Na een tijdje gewandeld te hebben schoot Saar plotseling onder een struik en niet veel later hoorde ik een gekrijs dat ik niet meteen thuis kon brengen. Snel floot ik Saar en even later kwam ze met een inmiddels dode kip in de bek netjes voor me zitten. Het apport was perfect uitgevoerd dus ik pakte de kip aan en gaf haar een aai over haar bol. "Brave hond" liet ik maar achterwege want het is toch echt niet de bedoeling dat Saar dieren vangt. Iets verder zag ik nog een andere kip het weiland over rennen. Vakantietijd….

Een week later parkeer ik mijn auto in de uiterwaarden in Afferden. Laat Saar eruit en ze loopt nog langs me als er plotseling weer een kip voor ons oversteekt. Saar was sneller als de kip..
Even vervloek ik die zogenaamde dierenvrienden en boos geef ik Saar snel het commando "los". De kip valt in haar laatste stuiptrekkingen op de grond.

Fijne vakantie! Hoop dat uw huisdieren dat ook hebben.

Ps. Foto's van de kippen staan op Twitter @StruinenmetSaar