Babbels: Vieren!

Column

Ook ik wil burgemeester Steenkamp van West Maas en Waal natuurlijk van harte feliciteren met zijn vijfentwintigjarig jubileum. Een kwart eeuw burgervaderen is zeker in deze hectische tijden een hele prestatie. Hij begon eind vorige eeuw met de job in deze regio en heeft er nu bijna zijn derde termijn van zes jaar op zitten.

In 2017 moeten Thomas en de gemeenteraad dus gaan nadenken over een mogelijke vierde termijn. Even los van de heer Steenkamp zelf, het blijft me verbazen dat er nog geen wettelijke limiet aan het burgemeesterschap zit. Amerikaanse presidenten moeten na twee keer vier jaar ander werk gaan zoeken en daar heeft niemand moeite mee. Het zorgt ook voor reuring, nieuwe ideeën en frisse wind.

Guusje ter Horst, ex-burgemeester en dus ervaringsdeskundige, stelde het voor in haar tijd als minister van binnenlandse zaken: drie keer zes jaar en dan mag de volgende. Ze werd bijna gelyncht door de burgemeesters in Nederland.

Ik snap dat gebrek aan zelfkennis niet. Het is ook een tikkeltje arrogant te denken dat je altijd de beste man/vrouw voor de functie blijft. Misschien heeft een ander serieuze gedachten over de toekomst van de gemeente. Of is er behoefte aan een burgervader/moeder die zelf de touwtjes stevig in handen neemt en de winkel niet laat runnen door een dominerende directie. 

U begrijpt, dit zijn louter uiterst hypothetische scenario's, elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen en/of personen berust op louter toeval... Goed, terug naar Steenkamp. Thomas verdient een meer dan grote pluim voor het feit dat sinds zijn installatie in 1999 geen enkel West Maas en Waals college is gevallen, er is zelfs niet één wethouder spontaan of gedwongen vertrokken. Het is bijna misdadig om dergelijk bestuurstalent tot één gemeente te beperken.

Zou het voor de gehele natie niet beter zijn als Steenkamp zijn oude beroep als docent weer oppikte om colleges te coachen die willen overleven? Hij kan direct aan de slag in Beuningen en Druten.


Dhr. E. van Wijk