Coalitiebreuk Beuningen: CDA: 'wij gaan niet stilzitten maar samen met VVD mogelijkheden verkennen'

Algemeen

BEUNINGEN – “Ik was volkomen verrast dat BN&M ineens de stekker uit de coalitie trok, maar we gaan daarom niet stilzitten” zegt een strijdbare Dave Preijers, fractievoorzitter van het CDA. Samen met de VVD werd zijn partij donderdag aan de kant gezet door de grootste coalitiepartij BN&M. Preijers wil nu samen met de VVD kijken of ze nieuwe coalitiepartners kunnen vinden.

Directe aanleiding voor de breuk lijkt te liggen in de laatste commissie Ruimte. In die vergadering werd een voortgangsbrief besproken over hoe Beuningen wind- en zonneregie gaat toepassen in de gemeente. Daarover werden zowel door CDA als VVD flink wat kritische vragen gesteld aan de BN&M-wethouder . Dat schoot coalitiepartner BN&M in het verkeerde keelgat.

Fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M windt er geen doekjes om: Een kritische blik is prima, maar als de twee partijen waarmee je in een coalitie zit 'out of the blue' ineens 30 vragen gaan stellen over een hele duidelijke brief. En dat is ook nog eens de zoveelste keer, ook nog zonder dat vooraf aan te kondigen, dan is dat de druppel. Dat voelt als oppositie binnen de coalitie. Dan is het onderling vertrouwen weg.”

Karn Janssen-van den Heuvel, fractievoorzitter van de VVD in de Beuningse raad ziet het heel anders: “Niet alleen de raadsleden van VVD of CDA maar ook die van BN&M zouden kritisch moeten zijn op dit belangrijke dossier van zon en wind. Dat is juist je taak als raadslid.”

BN&M zou nog wel geprobeerd hebben om een afspraak te maken met de partijen maar VVD en CDA konden niet snel genoeg aanschuiven voor een overleg. Daarop verbrak de partij per mail de samenwerking. Zowel CDA als VVD zijn daar niet over te spreken. De fractievoorzitter van de VVD plaatst er nog een kanttekening bij: “Een aantal weken geleden had ik de andere partijen uitgenodigd voor coalitieoverleg, daarop heb ik niets gehoord van BN&M.”

Eric van Ewijk zegt als grootste partij de verantwoordelijkheid te nemen en wil de komende dagen gaan overleggen met de oppositiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en de SP om te komen tot een nieuwe coalitie.

Dat lijken CDA en VVD van hun kant ook van plan. Beide partijen wijzen erop dat zij niet degenen zijn die de stekker eruit getrokken hebben en willen ook met de oppositie in gesprek.

Frans Houben, fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij GroenLinks laat in een toelichting weten niet verbaasd te zijn over wat er nu gebeurt. “Wij hebben aan het begin van deze coalitie dit al voorspeld. Dat komt omdat de samenwerking niet gebaseerd was op basis van inhoudelijke overeenkomsten maar op de getalsverhoudingen in de raad", zo zegt Houben. Over deelname aan een coalitie waarbij GroenLinks nu nadrukkelijk in beeld komt zegt hij: “we hebben een voorkeur voor partijen waarbij we het meeste van ons verkiezingsprogramma kunnen realiseren. We staan open voor gesprekken maar met wie we die ook daadwerkelijk aan zullen gaan weet ik nog niet."

De gemeente laat in een reactie weten dat de huidige wethouders voorlopig niet zullen opstappen. De gemeenteraad zou ze in een raadsvergadering wel weg kunnen sturen.

Door Patrick Huisman