Regio Deal voor Fruitdelta Rivierenland

Algemeen

MAAS EN WAAL - Extra impuls voor regio met toekenning Regio Deal aan FruitDelta Rivierenland. De Ministerraad heeft bekend gemaakt dat het ingediende voorstel voor een Regio Deal is gehonoreerd. Het Rijk wil graag als partner bijdragen aan FruitDelta Rivierenland en heeft 7,5 miljoen euro aan cofinanciering toegezegd.

Hans Beenakker, voorzitter van Regio Rivierenland: 'Met deze Regio Deal laten wij zien dat we de vraagstukken van nu aangaan, door als inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeenten de handen ineen te slaan. Dit betekent een fantastische impuls voor FruitDelta Rivierenland! Wij zijn enorm blij met deze erkenning van het nationaal belang van FruitDelta Rivierenland en danken alle partners die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van het voorstel.'

Regio Rivierenland (formeel indiener) en het samenwerkingsverband RW-POA Rivierenland zijn de kartrekkers geweest in het proces met regiopartners om tot een voorstel voor een Regio Deal te komen. Hierbij is de samenwerking met provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en de Gebiedscoöperatie Rivierenland enorm belangrijk geweest.

De Regio Deal is een arrangement tussen regio’s en het Rijk om de kracht van de regio te versterken. Grote maatschappelijke opgaven vragen om een regionale aanpak. Uit alle delen van Nederland heeft het Rijk 26 voorstellen ontvangen. Er is in totaal 180 miljoen euro te verdelen voor deze derde tranche. Naast FruitDelta Rivierenland hebben ook Zwolle, CleanTech en Veluwe een Regio Deal gekregen. Het forse aantal deals in Oost-Nederland, onderstreept dat de toekomst van Nederland in Oost-Nederland ligt, zo concludeerde ook de Wageningen University & Research in een recent rapport. De provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen de genoemde deals financieel.

Over FruitDelta Rivierenland
FruitDelta Rivierenland is een ongekend vruchtbare delta met volop kansen en mogelijkheden. Ons DNA wordt gevormd door tuinbouw, logistiek, het unieke landschap, een rijke cultuurhistorie en een prettig woonklimaat. Om het potentieel in onze regio aan te spreken en verder te ontwikkelen en versterken, werken overheid, ondernemers, onderwijs en onderzoek, organisaties en ondernemende inwoners samen in FruitDelta Rivierenland.