Meteoroloog Reinier van den Berg en  Astrid van de Laar.
Meteoroloog Reinier van den Berg en Astrid van de Laar. Foto: Gemeente WMW

Energie-ontmoeting tussen West Maas en Walers

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – Een energie-ontmoeting tussen gemeentebestuurders en bewoners, afgelopen woensdag in het gemeentehuis van West Maas en Waal. Het gespreksonderwerp: Hoe verhouden bewoners en ondernemers zich tot een duurzame toekomst voor West Maas en Waal.

Uiterlijk 2021 verwacht de rijksoverheid een voorstel van gemeenten hoe wijken en gebouwen grootschalig te verduurzamen. In dit proces krijgen gemeenten dus de regie. Ton de Vree: 'Werken aan een duurzame samenleving, dat kan de gemeente niet alleen, daar hebben we iedereen voor nodig.' Hij was dan ook verguld met de overvolle zaal, zo'n grote opkomst is een opsteker voor deze wethouder duurzaamheid.

Gastspreker was meteoroloog en specialist duurzaamheid Reinier van den Berg. 'Zo'n droge zomer als die van vorig jaar blijft zeldzaam, wel kunnen we rekenen op warme en nattere zomers.' En extremere weersomstandigheden, smeltende poolkappen en gletsjers die rap verdwijnen. Om dicht bij huis te blijven: dit betekent dat de Rijn, en daarmee de Waal, een regenrivier wordt in plaats van een smeltrivier. En een stijgende zeespiegel in combinatie met een lagere bodem stemt ook tot nadenken. Want 'Heel Holland Zakt' door de lage grondwaterstand, toch een grapje, ondanks de zorgelijke klimaatvooruitzichten.

Kunnen we het tij keren

'Alles helpt', zegt Van den Berg. 'Bouwen met hout bijvoorbeeld, experimenteren met houtskeletbouw. Goed isoleren voel je meteen in je portemonnee.' De energierekening van de meteoroloog bedraagt 90 euro en daar is hij niet ontevreden over. 'Elektrisch rijden, of op waterstof. We moeten toe naar een circulaire economie, waarbij we afvalvrij worden door afval als grondstof te (her)gebruiken.'

Na de toespraak volgen de gesprekken aan de 'klimaattafels', met veel vragen en input voor de gemeente. Belemmerende regelgeving zit verduurzaming in de weg: waarom mag je niet meer zonnepanelen dan voor eigen gebruik? Op veel daken is ruimte voor meer. De gemeentelijke leges op duurzame plannen drijft de kosten ook op. Windmolens blijken nauwelijks weerstand op te roepen, integendeel, sommige boeren willen best een molen op het land, maar hoe pak je dat aan? Er is veel behoefte aan informatie, en die is lastig te vinden. De gemeente zou een energieloket moeten hebben, waar iedereen met zijn vragen terecht kan. Ook de website van de gemeente kan toegankelijker, om het oerwoud van regelgeving, kosten, subsidie en duurzaamheidsleningen inzichtelijk te maken. 'Er is werk aan de winkel, voor de overheid, de gemeente, voor burgers en ondernemers, en het liefst snel', aldus Reinier van den Berg. 'Ik ben gestopt met het erover te discussiëren - er is geen andere optie - we moeten het gewoon doen.'

Door Addy de Meij