Jaarverslag kinderopvang Druten; alles is (weer) in orde

Algemeen

DRUTEN - Volgens de Wet Kinderopvang is de gemeente Druten verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvangcentra, de buitenschoolse opvang, gastouders en peuterspeelzalen. De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) voeren dit toezicht uit. Jaarlijks dient de gemeente verantwoording af te leggen aan de Inspectie van het Onderwijs. Dit betekent dat het college een verslag opstelt over haar toezicht- en handhavingstaken en dat zij dit verslag voorlegt aan de raad en vóór 1 juli 2018 verstuurt aan de Inspectie van het Onderwijs.

In 2017 zijn er één nieuwe kinderdagopvang en één nieuwe buitenschoolse opvang in Druten bijgekomen, Kinderdagverblijf De Snuffeltuin en BSO de Octopus. De gemeente kende op 31 december 2017 vijf centra voor kinderdagopvang, vijf centra voor BSO, zesentwintig geregistreerde gastouders en vijf peuterspeelzalen.

Enkele conclusies naar aanleiding van het jaarverslag 2017: alle locaties kinderopvang hebben in 2017 hun reguliere inspectie gehad. Van de bestaande gastoudervoorzieningen is 6,7 procent geïnspecteerd, dit is boven de normstelling van minimaal 5 procent. Er waren eerder twee handhavingstrajecten ingezet. Dit betrof een tekortkoming op de pedagogische praktijk, en het niet voldoen aan de vereisten die gelden voor de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanwezig op de locatie. Aan de tekortkomingen moest worden gewerkt, zo niet dan volgden er sancties. Deze handhavingstrajecten zijn nog in 2017 beëindigd, nadat werd vastgesteld dat de tekortkomingen zijn opgeheven. Alles is dus weer in orde.

Door Piet Zeeuwen