Een impressie van de Nationale Archeologiedagen in Alphen.
Een impressie van de Nationale Archeologiedagen in Alphen. Foto: Marloes van Zon

Nationale Archeologiedagen in Dreumel en Alphen

Algemeen


ALPHEN - Het ongekend mooie weer was voor Marloes van Zon en haar gezin afgelopen zaterdag reden erop uit te trekken. Bestemming? De Nationale Archeologiedagen in Dreumel en Alphen. Want zeg nou zelf, als in je eigen woonplaats zich de grootste archeologische vindplaats van Gelderland bevindt, dan is dat een bezoekje waard. 

Door Marloes van Zon

Recent zijn rijke vondsten naar buiten gebracht: boten, mammoeten, munten et cetera, dit wilden wij weleens met eigen ogen gaan bekijken. Onze route ging over het prachtige nieuwe fietspad, waarbij we op steenworp afstand langs de Maas fietsten en de koeien zich aan ons aan het vergapen waren. De molen, de vele ganzen, de geweldige bloemenzee bij de toekomstige schaatsbaan maken het idyllische plaatje helemaal compleet. Aangekomen bij de expeditie worden we vrolijk welkom geheten door Ellen Jagtenberg, één van de vele vrijwilligers van de werkgroep "Expeditie Over de Maas".

Al snel kregen de kinderen de metaaldetectoren in het vizier; er was een stukje grond afgezet waar naar heuse munten gezocht en gegraven kon worden. Ook hier waren de vrijwilligers weer enthousiast aan het helpen en ons aan het vermaken met hun levendige verhalen. Intussen heeft één van onze kinderen een wel heel speciaal muntje gevonden: prijs!

Mammoetbot
Na de prijs, een bottenpen, opgehaald te hebben, zijn we meteen beland in de schuur waar de tentoonstelling plaatsvindt. Hoe bijzonder is het om als kind (en volwassene) een echt mammoetbot op te kunnen tillen. Aan alle aankleding is gedacht, zelfs de oude schuurmuur is voorzien van een grootse muurschildering.

Tijd voor de laatste bezienswaardigheid; een middeleeuwse boot. Deze boot wordt onder water geconserveerd in een grote blauwe container. Alle bezoekers hangen vol verwondering over de container heen gebogen.

Na te hebben genoten van de dag en alle bezielde vrijwilligers is het tijd voor een hapje en drankje, want zelfs hieraan is gedacht. Allerlei verse lekkernijen uit de omgeving worden aangeboden, en dit alles maakt het een bijzonder, cultureel dagje.