Dorpsbewoners namen het tegen elkaar op als Fransen en Engelsen in de strijd om de oude toren van het dorp.
Dorpsbewoners namen het tegen elkaar op als Fransen en Engelsen in de strijd om de oude toren van het dorp. Foto: John van Gelder

Slag bij Puiflijk oogst veel lof

Algemeen

PUIFLIJK - We schrijven 19 oktober 1794, de Slag bij Puiflijk. Een strijd tussen de soldaten van Napoleon en het Engelse leger. Die strijd liet een team van tien dorpsbewoners afgelopen donderdag herleven als opdracht voor het televisieprogramma Zomer in Gelderland. Met succes, want het decor, de kostuums en een heuse dorpsparade oogstten veel lof bij de jury en het publiek.

Klokslag 10.20 uur kreeg het team live op de radio hun opdracht te horen. Die omvatte, naast het bouwen van een historisch decor met de oude toren uit het dorp, het uitbeelden van tabakssnijder 'Hendje' Schiks, het maken van Napoleontische steken en grote sigaren voor het publiek en het zoeken van een 'veroveraar'.

Bijzondere saamhorigheid
De teamleden konden bij de uitvoer van die opdracht rekenen op de hulp van meer dan honderd dorpsbewoners, met allemaal dezelfde missie: hun dorp op de kaart zetten. De Puiflijkse gemeenschap toonde daarbij een saamhorigheid, die zelfs door de crew van Omroep Gelderland als bijzonder werd betiteld.

Kleinste details
Voortvarend gingen de dorpelingen aan de slag om de historische veldslag in krap 9 uur tijd, tot in de kleinste details, te doen herleven. Restaurator Ton van Hulst tekende uit de losse pols het Puiflijkse landschap, terwijl anderen met fruitkisten vorm gaven aan de oude toren. Blauw velours stof, 's ochtends nog fungerend als toneelgordijn van Dorpshuis de Lier, werd door een aantal dames kunstig vermaakt tot kostuums voor de Franse soldaten. Hoofddeksels vond men bij de plaatselijke fanfare.

Dorpsparade
In de dorpsparade, het enige onderdeel wat door het team kon worden voorbereid, was een lopende tijdlijn van de Puiflijkse geschiedenis, van de Romeinse tijd tot de tabaksteelt midden vorige eeuw, te zien. Die parade werd afgesloten met een 'levend schilderij', waarin het dorp anno nu werd uitgebeeld. De unieke uitvoering van zowel de parade als het decor kon rekenen op het maximale aantal punten dat behaald kon worden.

Historische route
Uiteindelijk werd 921 euro opgehaald voor een goed doel: de aanleg van een historische wandel/fietsroute, die er voor moet zorgen dat het dorpsverleden levendig blijft.