Afbeelding
Foto: Het Dijkmagazijn

Vergunning opstallen in Horssen

Algemeen

HORSSEN - Aan de Roedensestraat in Horssen houdt mevrouw Deen enkele paarden. Zij plaatste daar in 2016 ook een schuur, zonder vergunning, en daarop werd die bouw toen stilgelegd.

Toch wilde de gemeente kijken of er in het bestemmingsplan Buitengebied bouwmogelijkheden konden worden opgenomen. Daarbij is tegemoet gekomen aan de wensen van mevrouw Deen en is gekeken naar het maximaal mogelijk haalbare in het bestemmingsplan. Mevrouw Deen heeft vervolgens eind 2016 een zogenaamd vooroverlegplan ingediend, ter legalisatie van een schuur en stapmolen, en de nog te bouwen opstallen; een tweede schuur en het overkappen van een paddock (afgeperkte ruimte voor paarden).
Het blijkt dat Deen haar hand heeft overvraagd: de gemeente zegt dat dit plan in strijd is met de bouwregels van het bestemmingsplan Buitengebied Druten. De maximale toegestane oppervlakte voor gebouwen, die is vastgesteld op 300 m2, wordt overschreden met circa 208 m2. De voornaamste reden van deze overschrijding is de bouw van een stapmolen. Door het dak en het gedeeltelijk omsloten zijn met wanden moet dit bouwwerk aangemerkt worden als een gebouw. Deen realiseerde dit gebouw onlangs, ondanks dat van te voren was gewaarschuwd dat dit niet mocht zonder toestemming van het college. De overschrijding van 208 m2 (twee schuren en stapmolen) wordt wat de gemeente Druten betreft gelegaliseerd. De overkapping van de paddock vindt het college echter te veel van het goede.

Door Piet Zeeuwen