De LEGO-tafel in het Tech-Lokaal.
De LEGO-tafel in het Tech-Lokaal. Foto: Johan Reijers

Techniek talenten Tech-Lokaal

Algemeen

MAAS EN WAAL - De kinderen van het Tech-Lokaal Maas en Waal mogen in november meedoen aan de enige echte First LEGO League. De jonge talenten zijn al druk bezig om zich voor te bereiden op deze spannende, internationale wedstrijd. Maar, wat houdt die wedstrijd eigenlijk in? En wat is nu precies het Tech-Lokaal? We vragen het Johan Reijers uit Batenburg, een van de initiatiefnemers.

'De kinderen van het Tech-Lokaal worden wekelijks begeleid door professionals die het leuk vinden om met techniek te hobbyen', legt Johan uit. 'Er kan gekozen worden voor bijvoorbeeld game ontwikkeling, dat bestaat uit 3D tekenen en programmeren, en LEGO mindstorms. Fanatieke kinderen, professionele hobbyisten en jonge stagiaires blijkt een gouden combi te zijn. Samen met hun begeleiders bedenken de kinderen vele grenzeloze ideeën, waardoor mooie concepten ontstaan.' Het resultaat? Kinderen die op speelse wijze in aanraking komen met techniek.

De wedstrijd
De concepten die binnen het Tech-Lokaal worden bedacht, worden tijdens de First LEGO League werkelijkheid. 'De First LEGO League is een jaarlijkse internationale wedstrijd, georganiseerd door LEGO. De kinderen leggen met een robot een soort parcours af op een LEGO tafel', vertelt Johan. 'Die robot wordt door de kinderen geprogrammeerd, met als doel de verschillende hindernissen te trotseren.'

3D-visualisatie
De LEGO club van het Tech-Lokaal doet ook dit jaar weer mee aan deze spannende wedstrijd. Maar de talenten van het Tech-Lokaal hebben nu wel iets heel bijzonders bedacht. 'We hebben 3D tekenen en de LEGO tafel samen gebracht. Hierdoor kunnen we in een digitale ontwerp-omgeving de LEGO tafel namaken. Dat ontwerp wordt dan vervolgens omgezet naar een 3D-visualisatie.' Dat klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het best simpel. Het betekent namelijk dat je met een virtual reality bril virtueel door de gebouwde LEGO tafel kunt lopen. En dat maakt het voor de kinderen wat makkelijker (en leuker!) om de hindernissen van het parcours te overwinnen.

Spanning
'Het is natuurlijk afwachten of de jongens en meiden van het Tech-Lokaal de wedstrijd gaan winnen, maar met deze unieke virtual reality applicatie zullen we hoge ogen gooien', zegt Johan vol vertrouwen. 'We hebben kinderen die echt veel talent hebben. Het zou mooi zijn dat de concepten die we in ontwikkeling hebben, worden gewaarborgd in het Maas en Waalse. Techniek is echt een belangrijk ding. Wij laten de kinderen al heel vroeg met techniek kennis maken en als ze talent hebben, kunnen wij ze helpen om dat verder te ontwikkelen.'

Meer informatie
Meer informatie over het Tech-Lokaal: www.tech-lokaal.nl.

Door Lieke Beijer