In de Afferdense kerk vond zondag een bijeenkomst van stichting Dhammakaya Nederland plaats.
In de Afferdense kerk vond zondag een bijeenkomst van stichting Dhammakaya Nederland plaats. Foto: John van Gelder

Ook bisschop redt kerk Puiflijk niet

Algemeen

PUIFLIJK - De werkgroep 'Behoud Johannes voor Parochie' staat met lege handen. Tot driemaal toe trachtte ze het Puiflijkse kerkgebouw te behouden voor de gemeenschap, maar het mocht niet baten. Op maandag 29 mei wordt daarom een punt gezet achter de activiteiten van de werkgroep. Dit wordt gedaan middels een manifestatie in dorpshuis De Lier in Puiflijk.

'Het antwoord van het bisdom omtrent ons verzoek was kort en bondig: zij ziet geen omstandigheden welke nopen om op de eerdere beslissing terug te komen', aldus Bert Beuving van de Puiflijkse werkgroep. 'We zijn buitengewoon teleurgesteld in het bisdom, en voelen ons respectloos behandeld.' Ook het parochiebestuur heeft het volgens hen af laten weten: 'Het heeft de kans laten lopen nog om nog iets goed te maken van de wonden die zijn geslagen door het fusieproces, of liever gezegd, het fusiedictaat. Zelfs een voorzichtige poging om het kerkgebouw alsnog te kopen, werd direct in de kiem gesmoord', meent Beuving.

Pastoor Hermans van de nieuwe parochie H. Franciscus en H. Clara wil niet inhoudelijk op de zaken in gaan, maar geeft aan dat het sluiten van het Puiflijkse kerkgebouw onderdeel is van het gebouwenplan dat bij de fusie in 2013 is vastgesteld. 'De nieuwe parochie omvatte vijf kerkgebouwen. Het bisdom besloot dat het, gezien de omstandigheden (hoge onderhoudskosten, afname kerkgangers,) noodzakelijk was dat vier ervan zouden sluiten. Ik kan me achter dat voorgenomen besluit scharen', aldus Hermans. 'Er zijn geen veranderingen in de situatie, zowel pastoraal als financieel, die de bisschop noden op het genomen besluit terug te komen.'

Te koop
De kerk in Puiflijk is, zoals bekend is, niet de eerste binnen de nieuwe parochie die verkocht wordt. Afferden heeft reeds een nieuwe eigenaar, de boeddhistische stichting Dhammakaya Nederland, en voor wat betreft de kerk in Deest lopen er onderhandelingen. De Puiflijkse kerk komt mogelijk volgende week in de verkoop. Over de prijs wil makelaar Reliplan nog niks kwijt. 'Maar dat de prijs beduidend lager is dan die van het gebouw in Deest (765.000 euro) is een ding dat zeker is', aldus de makelaar.

De gebeurtenissen rondom het kerkgebouw in Puiflijk, en eerder al de kerkgebouwen in Deest en Afferden, hebben ervoor gezorgd dat sommigen hun vertrouwen in de Drutense parochie hebben verloren. Als reactie daarop zegt pastoor Hermans: 'Het is de uitnodiging en opdracht van ons allen om inhoud en vorm te geven aan de nieuwe parochie. Geloof is namelijk gehoor geven aan.' Hij spreekt de hoop uit dat alle parochianen, ook zij die boos zijn, met hem uitvoering willen geven aan het decreet.

Manifestatie
Voordat het bord de kerktuin in gaat wil de werkgroep 'Behoud Johannes voor Parochie' nog eenmaal in actie komen. Dit doet zij op maandag 29 mei om 19.00 uur, middels een manifestatie in dorpshuis De Lier in Puiflijk. 'De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die de Puiflijkse kerk een warm hart toedraagt', besluit Beuving. Meer informatie over de werkgroep en de manifestatie, zie www.johannespuiflijk.nl.