Jubileum 50+ vereniging BOB Boven-Leeuwen

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - 50+ vereniging BOB Boven-Leeuwen viert op 10 juni op grootse wijze haar 65-jarig jubileum.

Er wordt voor de leden een groot feest gegeven. De dag begint met een heilige mis in de St. Willibrorduskerk, waar voor de gelegenheid ook een koor aanwezig is. Na afloop vertrekt het gezelschap naar Kulturhus D`n Dulper voor een prachtige jubileumdag met koffie en gebak, een heerlijk diner en muziek. De vereniging houdt geen officiële receptie, maar is zeker dankbaar voor de steun van lokale organisaties die de vereniging jaarlijks financieel ondersteunen met een advertentie in haar blaadje.

Het waren Hentje Steenbruggen en Bertus van Hees uit Boven-Leeuwen die 65 jaar geleden het initiatief namen om ouderen te interesseren om een bejaardenbond op te richten. Met veel moeite slaagden zij er aanvankelijk in een vijf mensen enthousiast te krijgen. Bijgestaan door de heer De Swart van de diocesane, werd in het patronaat de oprichtingsvergadering gehouden. Bertus werd de eerste voorzitter en Hentje de eerste secretaris. Wim de Holdert werd benoemd tot penningmeester. De bejaardenbond was nu een feit. Daarna moesten er natuurlijk leden worden geworven. Avond na avond gingen de bestuursleden op stap, totdat ze een 25-tal leden hadden, genoeg om een dagje op stap te kunnen gaan.

Het hele dorp moest worden 'afgeschooid' om wat geld bij elkaar te krijgen en de reacties over het werk van de bejaardenbond waren daarbij zeker niet onverdeeld gunstig. De reisjes waren echter een hele belevenis voor die mensen in die tijd. De reis zelf bestond uit een rondrit met een bus, waarbij aan een bosrand de meegebrachte boterhammen en koffie werden genuttigd. Geld om echt ergens naar toe te gaan was er niet, maar de mensen genoten met volle teugen. In de latere jaren werden de activiteiten steeds professioneler. Het traditionele uitje groeide uit tot een complete dagtrip, met diner en consumpties en bij terugkomst een muzikaal onthaal door de fanfare.

De reisjes worden nog steeds elk jaar georganiseerd, alleen de fanfare is niet meer aanwezig. De vereniging telt nu ongeveer 200 leden. Sprak men vroeger van de Bond van bejaarden en gepensioneerden, nu heet de actieve vereniging 50+ vereniging BOB. Leden bezoeken elke week de verschillende activiteiten, van een bingomiddag tot sjoelen en smb-balls tot ouderengym. Elke maand is er een grotere activiteit die kan variëren van een fietstocht tot een culturele middag, van een kerstviering tot een carnavals-avond. Het bestuur doet elke keer weer haar uiterste best om voor de leden een leuk programma in elkaar te draaien. En tot nu toe lukt dat elke keer.

De vereniging geeft ook twee maal per jaar een infoblaadje uit, ""t Boven-eindje" waar tal van wetenswaardigheden in staan en ook verslagen van de diverse activiteiten van de vereniging. Het bestuur ziet wel dat de deelnemende leden bij een activiteit steeds ouder worden en de jeugdige oudere het te druk heeft met oppassen of zich nog niet oud genoeg voelt om bij de activiteiten aanwezig te zijn. Voor deze categorie wil het bestuur ook graag iets organiseren of op poten zetten zodat het geen bond van bejaarden is, maar een 50+ vereniging waar iedereen zich happy voelt. Wil men zelf iets gaan organiseren, dan is dat natuurlijk ook mogelijk en zal het bestuur zoveel mogelijk steun geven als nodig is.