Afbeelding

Vrijwilligers - Kinderen koken voor ouderen

Algemeen

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk dit werk te doen. Deze week Marianne Janssen en Barbara Biezemans, coödinator en gastvrouw van 'Kinderen koken voor ouderen'.

'Ik gun het mensen zó dat ze ontdekken hoe leuk vrijwilligerswerk is. Kom uit die luie stoel, achter de geraniums vandaan, en zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Zéker als je 65-plus en gepensioneerd bent.' Aan het woord zijn Marianne Janssen en Barbara Biezemans. De twee zetten zich onder meer als vrijwilliger in voor het project Kinderen Koken voor Ouderen, van stichting Meerwaarde Maas & Waal; een leerproject waarin basisschoolkinderen zelfstandig maaltijden bereiden en uitserveren, en waarin ouderen te gast zijn in hun 'restaurant'. Maandelijks doet de stichting hiervoor een dorp in de gemeente Druten of West Maas en Waal aan.

Mensen bij elkaar brengen
Marianne Janssen is sinds vier jaar betrokken bij het project. 'Toen ik hiervoor benaderd werd hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben graag onder de mensen en wilde de coördinatie van dit destijds nieuwe project graag op mij nemen. Organiseren zit mij in het bloed. Ik vind het leuk om te regelen en mensen bij elkaar te brengen. In dit project draait het om zowel kinderen als ouderen. Een gouden combinatie, zo blijkt uit het grote succes van dit project', aldus Marianne. Ze vond vervolgens Barbara Biezemans bereid als gastvrouw op te treden. 'Mijn eerste reactie was, oh nee, ik wil die verplichting niet aan gaan', vertelt Barbara. 'Toch wist Marianne me zover te krijgen dat ik een keer vrijblijvend mee ging kijken. Toen was ik verkocht. Het is zó ontzettend leuk om met zowel de kinderen als de ouderen op te trekken. Ik ga er elke keer met plezier naartoe.'

Meetellen in de samenleving
Waarom vrijwilligerswerk hen zo bevalt? 'Het geeft voldoening, het vergroot je sociale netwerk én biedt structuur in je dagelijks leven', aldus Marianne. 'Daarbij geeft het het gevoel mee te tellen in de samenleving, ondanks dat je niet meer werkt.' Naast haar werk voor Meerwaarde Maas en Waal zet Marianne zich in voor stichting De Zonnebloem. Barbara is vanuit haar vrijwilligerswerk voor Kinderen Koken voor Ouderen gevraagd voor een wekelijks kookproject op IKC de Kubus én het begeleiden van de Smulpapenclub. 'En dat terwijl ik eigenlijk niks met koken heb', zegt ze verontschuldigend. Toch was de keuze voor deze functies een bewuste. 'Na 40 jaar in de zorg gewerkt te hebben wilde ik iets heel anders. En dat heb ik hierin gevonden.'
Beiden zijn wekelijks behoorlijk wat uurtjes kwijt aan hun vrijwilligerswerk. Ze zien hun werkzaamheden echter verre van belastend. 'Het geeft juist ontzettend veel plezier', meent Barbara. 'Bovendien is het zo fijn om onder de mensen te zijn', verzucht Marianne.

Vrijwilligersfuncties
Mochten mensen twijfelen of een bepaalde vrijwilligersfunctie iets voor ze is, dan adviseren de twee ze 'gewoon eens te gaan kijken, geheel vrijblijvend'. Vrijwilligerssteunpunt West Maas enWaal heeft een divers aanbod vrijwilligersfuncties. Een compleet overzicht is te vinden op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/westmaasenwaal.