Foto: Marion Enzerink
Foto: Marion Enzerink Foto: Marion Enzerink

Tentoonstelling museale beelden

Algemeen

Museale Beelden

Door Constance Moolhuijzen

HEEREWAARDEN - Kunstenaar Joris Baudoin, geboren in 's-Hertogenbosch, woont al zestien jaar in Heerewaarden. Mooie dingen maken wilde Joris al vanaf zijn prilste jeugd. Daarom ging hij na de opleiding bouwkunde naar kunstacademie Sint Joost in Breda. Het kenmerkende van zijn werken is dat ze vooral uit beton en terrazobeton gemaakt zijn.

Zijn bekendheid dankt Joris vooral aan monumentale beelden in de openbare buitenruimte, zoals de bulldozer, mammoet en rotonde beelden, maar ook aan de 'gootspoken', beeldjes als duiveltjes, dwergen of dieren. Veel van deze gootspoken zijn te zien in Zaltbommel. Veel inwoners hebben een gootspook gekocht, en er is zelfs een stadswandeling uitgezet. Joris bracht tevens het boek 'Gootspoken' uit.

Inmiddels werkt de kunstenaar aan het project 'Museale Beelden', dat in 2020 in boekvorm gaat verschijnen. 'In het boek behandel ik de hedendaagse kunst, in een museum per hoofdstuk. Hiervoor bezocht ik veel musea in West-Europa. Niet per se naar aanleiding van één kunstenaar of werkstuk, maar ook naar aanleiding van het thema van exposities of een bepaalde stijl. Met een fotocamera en een voice recorder ga ik de musea af en selecteer minimaal twee afbeeldingen per museum. Geïnspireerd door wat ik heb gezien, vertaal ik dit in mijn atelier naar een beeld van mijn hand', aldus Baudoin.

Werkstukken
'Uiteindelijk worden al deze beelden, samen met de presentatie van het boek, tentoongesteld. Ik wil mensen vertellen hoe je hedendaagse kunst kunt zien, zonder de vakjes- of hokjesgeest om alle kunst ergens bij te willen indelen. Als ik met mijn hele verhaal klaar ben, verwacht ik dat er zo'n tachtig tot honderd werkstukken tentoongesteld zullen worden ergens in de Benelux.' De werkstukken die nu klaar zijn staan in een hal aan de Expeditieweg in Boven-Leeuwen. Mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van het project tot nu toe, kunnen zich in groepjes aanmelden. Zij krijgen dan een gratis rondleiding/voorbeschouwing van ongeveer anderhalf uur.
Omdat het nog even duurt voordat het boek er is begint Joris met bloggen. In iedere blog wordt er een museum en een werk behandeld. 'Het blog is er niet alleen voor de kunstliefhebber, de routinier en de ervaringsdeskundige, maar juist ook voor de scepticus. De twijfelaar, of degene met het oordeel dat de kunst van vandaag maar weinig voorstelt. Hoor je bij die groep mensen die snel denkt: 'dat kan mijn kleine broertje ook', geen probleem. Misschien heb je gelijk, maar je kunt je ook afvragen of dat er toe doet. Ik zal je laten zien wat een museum met hedendaagse kunst is. Wat er te zien is en waarom het – niet alles, maar het meeste wel - zo speciaal is', aldus Baudoin. De blogs zijn vanaf eind februari te volgen op www.jorisbeton.nl.