Afbeelding
Foto: Gemeente West Maas en Waal

Voorbereidingen Kindergemeenteraad in volle gang

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Op donderdag 13 april vindt er in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen de kindergemeenteraad plaats. De voorbereidingen hiervoor zijn woensdag 18 januari begonnen. De West Maas en Waalse basisscholen: De Wijzer, De Leeuwenkuil, De Mariaschool, De Tweestroom en De Oversteek nemen deel aan het initiatief.

Basisschool De Tweestroom heeft het spits afgebeten door het spelen van het spel 'Democracity'. In de loop van de week volgen de andere scholen. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen in de raadzaal voorbereidt op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van 'hun' dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat.

De Kindergemeenteraad
Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het moet een plan worden met het thema "spelen en vrije tijd" . Ze nemen hun plan mee naar de Kindergemeenteraad. Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over de plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door in totaal acht leerlingen per school. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd.

De Kindergemeenteraad begint op 13 april 2017 om 18.00 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de 'echte' gemeenteraad, burgemeester Thomas Steenkamp.