Column

Babbels: Wexit

Algemeen

Geen waarnemend burgemeester, maar een echte benoeming door de kroon, dat beloofde burgemeester Steenkamp toen hij zijn vertrek officieel aankondigde.

En wat blijkt nu? West Maas en Waal krijgt vanaf juni toch (eerst) een waarnemer. Waarom? De procedure duurt maar liefst acht maanden om te komen tot een nieuwe burgemeester en ze redden het niet zo snel.

Eens even ouderwets rekenen… Thomas maakte 22 september bekend te gaan prepensioenen. Je mag aannemen dat dit toch al minimaal een maandje binnenskamers bekend was. Eind augustus had dus al het eerste, voorzichtige voorbereidingswerk kunnen starten, zoals een gesprek met de commissaris van de Koning.

Dat formele babbeltje, puur over de te volgen procedure, vond pas vorige week plaats. Ja, zo schiet het inderdaad niet op. Als in de zomer was begonnen zou de boel ruim voor het afscheid van Steenkamp in kannen en kruiken zijn geweest.

Met een beetje goede wil kan het nog steeds als we nu beginnen. Dan laten we wethouder Bert van Swam als loco-burgemeester de zomermaanden overbruggen. Kortom, meer dan genoeg manieren om een waarnemer te voorkomen. Tenzij al dat getreuzel voortkomt uit een verlangen naar zo'n 'tussenpaus'. Het is namelijk wel een goede aanleiding om toch nog eens vrij en onbevangen naar de toekomst te kijken.

Zodra de waarnemer aantreedt in de zomer zijn we nog tien maanden verwijderd van de gemeenteraadsverkiezingen. Waarom koppelen we daar niet de vraag aan wat inwoners nou eigenlijk willen met hun gemeente? Gewoon een klein, leuk referendum tussen het stemmen op de poppetjes door. Gaan we voor een #wexit or not?

Willen de inwoners zelfstandig blijven dan zoeken we een nieuwe burgervader of -moeder. In geval van fusie kan de waarnemend burgemeester deze mooi begeleiden.

De waarnemer wordt in elk geval nog voor de kerst, als een kindeke Jezus, aan ons geopenbaard. Benieuwd wie Clemens 'de wijze uit het Oosten' Cornielje uitverkoren heeft.

Dhr. E. van Wijk