COLUMN

Bas van der Hoeven: Afwasborstel

Algemeen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het toenemend aantal echtscheidingen niets te maken heeft met vrouwenemancipatie noch met het afkalven van kerkelijk gezag.

Nee, de ware boosdoener is de vaatwasser. Deze machine heeft het laatste huishoudelijke ritueel, waarbij man en vrouw eendrachtig bezig waren, de nek omgedraaid. Daarmee is ook het dagelijkse gesprek tussen echtelieden verdwenen.

De vaatwasser voor huishoudens werd eind jaren zestig in Nederland geïntroduceerd en populair in de jaren zeventig.

Nu heeft bijna iedereen zo'n ding en lopen twee van de drie huwelijken spaak. Dat kan toch geen toeval zijn!

Ik zag het effect van de gezamenlijke afwas laatst bij vrienden. Die leven al veertig jaar min of meer gelukkig samen. Of in ieder geval in harmonie en dat is al heel wat in dit 'eerst ik-tijdperk'. Ik kwam binnen en zag ze samen gezellig kwebbelend aan het aanrecht staan. Hij wast altijd af. Dan ben ik nog een beetje het alfamannetje, denkt hij. Zij droogt af. Dan valt er minder servies kapot, denkt zij.

Ze voerden een geanimeerd gesprek.

Hij, een suikerpot schoonsoppend: "Maar Henk en Maria zijn alle twee toch al eerder gescheiden?"

Zij, een diep bord drogend: "Nee, je bent in de war met Barend en Riet. Riet is zelfs al zijn derde vrouw. Maar het gaat momenteel hélémaal niet goed tussen die twee."

Hij, borstelend op de kaasrasp: "Vind ik niet gek. Wat een zeur is die Riet. Daar zou ik het ook niet bij uithouden."

Zij, de spiraalvormig gedraaide punt van haar theedoek in een bierglas proppend: "Met die Barend is helemaal niet te leven. Gelukkig heb ik jou." Ze waren zo druk in gesprek dat ze mij niet eens opmerkten. Zij bukte om een stapel borden onderin een kastje te zetten, hij liet de afwaskwast in het sop vallen om een liefdevolle pets op haar billen te geven. De afdruk van zijn natte hand bleef op haar rok achter. Ze lachten allebij als tieners.

En ik, ik schuifelde de keuken uit. Hier was ik overbodig.

Buiten hoorde ik hem grommen en haar kirren. Discreet verliet ik het erf.

De afwas, dacht ik. Dat doe ik - en met mij een groot aantal mensen in Nederland - verkeerd. Ik moet weer gaan afwassen. Mijn vaatwasser staat dus op Marktplaats (t.e.a.b) en mijn contactadvertentie in een landelijk dagblad:

"Schuldloos gescheiden man met zinken afwasteiltje en houten vatenkwast zoekt vrouw die graag afdroogt. Theedoeken aanwezig."

Ben benieuwd.