Inez van Veen (links) en Jeanny Evers.
Inez van Veen (links) en Jeanny Evers. Foto: Ruben Schiks

Bij vrijwilligerswerk draait het erom wat jij wilt en kunt doen

Algemeen

MAAS EN WAAL - De voetbaljeugd trainen, gasten ontvangen in het museum, een praatje maken met bewoners van een zorginstelling… stuk voor stuk functies die door vrijwilligers worden uitgevoerd. 'Functies die van grote waarde zijn voor de sociale cohesie en de leefbaarheid in onze streek', aldus Simone van Lieshout, coördinator bij VrijwilligersSteunpunt West Maas en Waal. Samen met haar collega's uit Beuningen en Druten/Wijchen brengt ze vrijwilligers en organisaties bij elkaar. De landelijke vrijwilligersdag, op 7 december, is voor hen aanleiding om te laten zien wat de steunpunten doen en waar ze voor staan.

Binnen het Land van Maas en Waal coördineren Stichting MeerVoormekaar, Stichting Perspectief en VrijwilligersSteunpunt West Maas en Waal de zaken rondom vrijwilligerswerk.

'Wij brengen vraag en aanbod samen, maar voorzien organisaties en vrijwilligers ook van informatie en advies. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving, deskundigheidsbevordering en mogelijke subsidies', aldus Inèz van Veen, die het Beuningse informatiepunt coördineert.

Aanbod
Alleen al in deze streek zijn duizenden vrijwilligers actief. 'Maar lang niet iedereen valt onder ons vrijwilligersbestand', legt Simone uit. 'Veel sportclubs regelen hun eigen vrijwilligers, en ook zorginstellingen hebben zo hun eigen netwerk. Dat is prima', meent ze. 'Toch is het voor ons fijn om alle vrijwilligerstaken inzichtelijk te hebben. Op die manier houden we het aanbod voor vrijwilligers zo breed mogelijk.' Ze benadrukt dat er nog veel onduidelijkheid heerst omtrent het fenomeen vrijwilligerswerk.

Tijd
'Veel mensen denken ten onrechte dat het ontzettend veel tijd kost. Dat idee helpen wij graag de wereld uit. Vrijwilligers bepalen zelf of ze zich enkele uren per week, per maand of per jaar willen inzetten. Uiteraard is het ook aan hén te bepalen wat voor soort functie ze willen uitoefenen. Dat is het fijne van vrijwilligerswerk, het draait erom wat jij wilt en kunt doen', aldus de coördinator
'Dé Maas en Waalse vrijwilliger' kent geen standaard profiel, meent Jeanny Evers van MeerVoormekaar. 'Jong, oud, man, vrouw, ervaren en minder ervaren, ons bestand is heel divers. Ook de reden om vrijwilligerswerk te gaan doen is voor iedereen anders. Waar de een 'iets wil betekenen voor een ander', doet een ander vrijwilligerswerk om – na een verhuizing bijvoorbeeld - nieuwe contacten op te doen. Je ziet ook veel mensen die op deze manier werkervaring willen opdoen of een eventuele afstand tot de arbeidsmarkt willen verkleinen.' Vanaf januari belicht de Maas&Waler maandelijks een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te gaan doen. De drie coördinatoren hopen hiermee inwoners te informeren over de verscheidenheid aan mogelijkheden, en ze te stimuleren en motiveren om zich ook als vrijwilliger aan te melden. Meer informatie over de functies en mogelijkheden: www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/beuningen, www.meervoormekaar.nl (Druten/Wijchen) en www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/westmaasenwaal.

Door Aafke Labout