Column Bas van der Hoeven: CliniCat

Algemeen

Met het stijgen der jaren zijn er steeds minder ergernissen in mijn leven. Mildheid is mijn grondhouding. Soms kan ik nog een beetje opgefokt worden van columnisten die onder een schuilnaam iedereen zuurpruimerig de maat nemen, maar dan heb je het wel zo'n beetje gehad. Ik heb een enorm relativeringsvermogen verworven door het besef dat mijn uitgestrooide as straks met elke wind meewaait. Daar heeft de paus dus een punt met zijn uitgesproken voorkeur voor begraven: als iedereen na crematie wordt uitgestrooid, is het straks bij de wederopstanding een enorme chaos. Zoek ome Sjaak maar eens bij elkaar tussen de gemalen autobanden op het kunstgras van zijn favoriete sportpark. Maar goed, ik dwaal af.

Want natuurlijk is deze inleiding bedoeld om te vertellen dat ik me toch weer heb geërgerd. En wéér aan leeftijdsdiscriminatie. Dit keer gaat het om een vragenformulier van de GGD Gelderland-Zuid. Gestuurd naar mensen van 65 jaar en ouder. Die leeftijd is blijkbaar een excuus om de meest indiscrete, vooringenomen en vreemde vragen te stellen.

'Religie heeft allerlei positieve effecten op gezondheid. Tot welk geloof rekent u zich?' Tjee, hoe weet de GGD dat religie goed is voor de gezondheid? Is op harde koude banken zitten ineens gezond? Of helpen hosties tegen kriebelhoest? Maar het kan gekker. 'Een huisdier is goed voor de gezondheid. Vooral het hebben van een hond. Heeft u, of uw gezin een hond?' Hoezo is het hebben van een huisdier goed voor de gezondheid? In ziekenhuizen zie ik nooit een CliniCat en bij de apotheek zijn geen cavia's of parkieten op recept verkrijgbaar.

Bij het hoofdstuk 'Seksuele gezondheid' wordt het echt interessant. Dacht ik. Maar de vragen gaan helaas niet over seksualiteit, maar over verdraagzaamheid. Je moet invullen hoe je denkt over homoseksuelen en transgenders. En de vraag beantwoorden of mensen van alle geaardheden elkaar in het openbaar mogen zoenen. Bij de vraag: 'Tot wie voelt u zich seksueel aangetrokken?' kun je ook aankruisen dat je dat 'nog niet weet'. Dat heb ik maar gedaan. Wie weet stuurt de GGD een dame of heer om me alsnog op het goede spoor te zetten.

Ook mag ik invullen of ik me de laatste tijd gediscrimineerd heb gevoeld. Jazeker! Door de GGD! De gegevens worden allemaal anoniem verwerkt, zo wordt beweerd, maar je naam staat wel boven het formulier en op het laatste blad staat: 'Wilt u een prijs winnen? Vul dan uw mailadres in.' Die prijzen zijn dan weer wel leuk voor 65-plussers: bijvoorbeeld kaartjes voor Down The Rabbit Hole en Emporium. Toch maar ingevuld dus. Als ik win zet ik op die festivals mijn hoorapparaat wel uit.