Afbeelding
Foto: Marion Enzerink

VIOS speelt Allo Allo

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Toneelvereniging VIOS (Vooruitgang Is Ons Streven) bestaat veertig jaar. Voor dit jubileum heeft de vereniging de hand weten te leggen op de toneelversie van de wereldberoemde en veelbekeken televisieserie 'Allo Allo'.

Het decor is het kleine café op het Franse platteland, van uitbater René Artois, zijn vrouw Edith en de twee serveersters Mimi en Yvette. De plaatselijke bevolking is er kind aan huis totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Vooral de hoger geplaatste Duitse militairen weten het café al snel te vinden. Dat geeft de nodige trammelant, omdat het verzet het café als uitvalsbasis gebruikt. Bovendien zitten er in het café twee Engelse piloten verborgen. Gelukkig wordt de aandacht voor die piloten en de verzetsgroep afgeleid doordat de Duitsers vooral op zoek zijn naar een fameus schilderij dat zou toebehoren aan Hitler, en in handen is van René. Maar het wordt nog ingewikkelder als meerdere Hitlers het schilderij komen opeisen. Hoe dit alles afloopt, daar kunt u het beste zelf van komen genieten. Een feestelijke en herkenbare komedie met veel cynische grappen over het Duitse nazirijk.

In 1931 werd VIOS opgericht als mannen toneelvereniging, omdat de RK kerk verbood dat er gemengd gespeeld werd. Mannen speelden dus ook de vrouwenrollen. Later was VIOS aangesloten bij de Toneelbond in het Bondsgebouw in Druten. In de zestiger jaren kregen de amateurtoneelverenigingen steeds minder bezoekers en hield VIOS in 1967 op te bestaan. Na verbouwing van het patronaatgebouw tot Leeuwenburcht, en de 'Boveneindse' avonden ter ere van de opening, kwam het plaatselijke toneel weer tot leven. In 1976 werd VIOS opnieuw opgericht. Ondanks haar veertig jaar is VIOS een 'jonge en vitale' vereniging, de leden zijn een mooie mix van jonge en wat 'rijpere' mannen en vrouwen. Samen met vele vrijwilligers wordt gezorgd voor de decorbouw, kleding, licht en geluid en alles wat er bij een voorstelling komt kijken. De voorstellingen komen mede tot stand dankzij deze groep enthousiaste mensen.
Voor het spelen in verschillende tehuizen is een mooie oplossing gevonden. Voorheen waren leden en vrijwilligers al in de vroege morgen bezig met het opbouwen van het decor. Nu is er een slim uit-decor dat in drie kwartier is opgezet. Daardoor kunnen ook mensen die niet in staat zijn naar d'n Dulper te komen, genieten van de voorstellingen.

Kaarten
Het jubileumstuk 'Allo Allo' wordt gespeeld op zaterdag 29 oktober, zaterdag 5 november en zondag 6 november, alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De regie is in hangen van Dayenne van der Geijn. Reserveren van kaarten kan bij Hans en Yvon van Oijen, via tel. 0487-59 27 07 en per mail: hansvanoijen@gmail.com.

Door Constance Moolhuijzen