Column Babbels: Belletjes en brieven

Algemeen

Ik kom er maar niet uit aan wie ik me het meest erger. De relatief anonieme actiegroep 'Beuningen Blijft Leefbaar' of BN&M politicus/ondernemer Richard Bull. De één probeert de komst van Van Cranenbroek tegen te houden, de ander doet er alles aan z'n grond aan die winkelgigant te slijten.

Afgelopen week trad Bull op verzoek van zijn partij "tijdelijk" terug toen bekend werd dat hij commissie- en raadsleden had bestookt met belletjes en een brief. Hij wil namelijk graag dat ze vóór de verkoop stemmen en dat heeft de "schijn" van belangenverstrengeling.

Je méént het! Dat was toch vanaf dag 1 al duidelijk? Heel veel politici hebben nevenfuncties, maar de verkoop van zijn grond aan Van Cranenbroek is voor Bull de deal van zijn leven. Als een politiek besluit je luttele tonnen kan opleveren, is onpartijdigheid simpelweg onmogelijk.

De vraag is of Bull ook opgestapt zou zijn als zijn lobby niet aan het licht was gekomen. En waarom moet hij eigenlijk slechts tijdelijk weg? Is dit geen politieke doodzonde die je definitief de das om doet?

Helaas voor mijn bloeddruk is Beuningen Blijft Leefbaar niet veel beter.

Waarom kunnen we nergens terugvinden wie in dit zelfbenoemde clubje zitten? Gaat het om omwonenden die enkel bang zijn voor verkeersoverlast? Ondernemers die bang zijn voor hun nering? Hun naam slaat in elk geval nergens op. Ga nou eens na: op welke manier zou Van Cranenbroek onze gemeente onleefbaar maken?

Hoe kun je een bak werkgelegenheid, een enorme aantrekkingskracht op de regio en indirect meer bezoekers voor het winkelcentrum met droge ogen de doodsteek voor onze mooie gemeente noemen?

Het zou het college van B&W en de gemeenteraad sieren als ze een onafhankelijk, objectief en afgewogen beslissing nemen over van Cranenbroek. Sterker: dat zal ik ze gaan vertellen ook. Ik denk dat ik ze even ga bellen!

Dhr. E. van Wijk