Afbeelding

Brandweer oefent in de regio samen met burgers

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - In het kader van de brandpreventieweken voerde de brandweer Gelderland-Zuid op 22 september een oefening uit in het appartementencomplex aan de Rozenstraat in Beneden- Leeuwen.

Na afloop van de oefening werden de bewoners van het woongebouw en de omwonenden uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de brandweer over brandveiligheid. Net als voorgaande jaren is de doelgroep ook dit jaar de thuiswonende senior. Senioren blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal slachtoffers bij brand onder senioren toeneemt. Dit heeft diverse oorzaken, waarvan de belangrijkste koken en roken zijn. Brandweer Gelderland-Zuid heeft sinds dit jaar een voorlichtingsvoertuig, de RedAlert. Met dit voertuig kunnen burgers op interactieve wijze inzicht krijgen in (brand)risico's in hun eigen woonomgeving en zien zij hoe dergelijke risico's te voorkomen zijn.

De oefening in Beneden-Leeuwen verliep goed. De bewoners vonden het spannend om van dichtbij een brandweeroefening mee te maken. Daarbij was het ook leerzaam. Zo konden ze aan den lijve ondervinden wat er allemaal gebeurt bij een eventuele brand en konden ze vragen hierover stellen aan de aanwezige brandweermensen.