Column Struinen met Saar: Veranderingen

Algemeen

Samen met mijn hond Saar struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Veranderingen

We rijden door de uiterwaarden van Afferden als ik besluit om met Saar door te rijden naar het veld van Winssen. Het is té druk in de uiterwaarden. Fietsers, auto's, wandelaars, crossmotoren en quads. Van veraf hoor je bonkmuziek uit de radio's van enkele jongeren die met hun auto's bij elkaar staan. Net als ik, is iedereen bezig met hun eigen hobby. Uiterwaarden Afferden anno 2016.

Rustig loop ik in Winssen over een veldweg achter de uivermeertjes en denk na over de veranderingen in de Afferdense en Deestste Uiterwaarden.

In 2019 moeten de werkzaamheden in de Afferdense en Deestse uiterwaarden afgerond zijn. De nevengeul zorgt dadelijk voor een natuurlijke barrière om het gebied in te komen. Een kleine brug ter hoogte van de Stationsstraat in Druten en een ingang in Deest. Afferden verliest niet alleen het zand maar ook hun ingang, wat jammer is. Zelfs het oude grindgat van Afferden komt in handen van HSV Deest.

Ook zal het niet meer mogelijk zijn om met een auto het gebied in te gaan. Jammer, maar het zal de rust in het gebied ten goede komen. Door de nevengeul zal een groot gedeelte van het gebied vaker en langer onder water komen te staan. Mooi voor watervogels, maar minder mooi voor zoogdieren zoals haas en konijn. In ieder geval zal het gebied voorgoed veranderen. Voor de één in positieve- voor de ander in negatieve zin. We hebben immers allemaal een andere definitie over wat natuur is en hoe het eruit moet zien.

Voor het beheer van het gebied is Staatsbosbeheer verantwoordelijk. Ik hoop niet, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, dat ze er een recreatiepark van gaan maken. Aangelegde paden, (want je zal toch eens vieze schoenen krijgen), bankjes, uitkijktorens, vogelkijkhutten, informatiebordjes etc. Als ik eerlijk ben hoop ik dat ze paden vanzelf laten ontstaan en mensen zelf hun route laten uitstippelen. Verder geen poespas. Om bij hoogwaterstand het water snel te kunnen afvoeren zal er begrazing moeten plaatsvinden om het gebied open te houden. Zouden lokale boeren hier iets in kunnen betekenen? Wat mij ook prachtig lijkt is dat lokale jagers kunnen oogsten uit de natuur in de uiterwaarden als de populatie van het betreffende wild dat toelaat en dat deze producten dan te koop worden aangeboden bij de Afferdense slager of landwinkel.

Ondertussen zijn we weer bij de auto aangekomen. Saar kijkt me aan en ik bedenk me ineens: zal je in de toekomst met een niet aangelijnde hond in de uiterwaarden mogen struinen? Voor elke vierkante meter grond hebben we al regeltjes, vrees dat we nog meer regeltjes krijgen in onze uiterwaarden. Heb in ieder geval nog 3 jaar om te sparen voor toekomstige bekeuringen…