De locatie van de opvanglocatie, nabij de Waalbankdijk in Beneden-Leeuwen.
De locatie van de opvanglocatie, nabij de Waalbankdijk in Beneden-Leeuwen. Foto: Google Maps.

Vooralsnog opvang voor vier statushouders in tricotagefabriek Beneden-Leeuwen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - In Tricotagefabriek De Bikkelen in Beneden-Leeuwen worden binnenkort mogelijk statushouders opgevangen. Tenminste, als het aan de eigenaar van de fabriek ligt. De gemeente en de eigenaar wachten nog op toestemming van de Omgevingsdienst Rivierenland.

Kortgeleden deed de gemeente West Maas en Waal een oproep aan particulieren om gebouwen beschikbaar te stellen. Zij deed dit naar aanleiding van haar standpunt geen grootschalige noodopvang te willen creëren voor vluchtelingen, maar extra aandacht te willen besteden aan statushouders. Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Eigenaar Gaby Lamers heeft nog slechts 600 tot 700 vierkante meter van zijn pand in gebruik. De rest stelt hij beschikbaar voor de opvang van statushouders. Hij merkt daarbij op dat hij het belangrijk vindt dat het aantal statushouders in proportie is, en dat zij de juiste begeleiding krijgen.

Het gaat in eerste instantie om de huisvesting van vier personen, vanaf medio oktober. Eind dit jaar zouden daar eventueel nog acht kunnen bijkomen. De direct omwonenden zijn afgelopen donderdagavond geïnformeerd tijdens een inloopavond. De gemeente bekijkt nu of het bestemmingsplan voor het bedrijfspand tijdelijk kan worden gewijzigd van een bedrijfsbestemming in een woonbestemming. Eigenaar Lamers zal voor de huisvesting woningen in de voormalige fabriekshal creëren. De bijkomende verbouwingskosten zijn voor zijn rekening, zoals ook de huuropbrengst. Desondanks geldt de vergunning om in de fabriek te mogen wonen voor slechts vijf jaar, daarna vervalt het recht om er te wonen.