Afbeelding
Foto: Gepp Producten & Advies

Druten start met pilot hondentoiletsysteem

Algemeen

DRUTEN - De gemeente Druten gaat een pilot starten met twee hondentoiletsystemen. De pilot is het antwoord op de aanhoudende hondenpoepproblematiek en maakt onderdeel uit van het nieuwe hondenbeleid.

In het collegeprogramma Grensverleggend 2014 is opgenomen dat het college zorgt voor 'minder maar duidelijkere regels voor hondenbezitters, waardoor de overlast afneemt'. Aanhoudende klachten over hondenpoepproblematiek in de gemeente zijn nu echter aanleiding om het hondenbeleid en de beleving daarvan in 2017 te gaan verbeteren. Inwoners klagen onder andere dat de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren niet de gewenste vruchten afwerpt. Niet-hondenbezitters hebben last van hondenpoep, terwijl hondenbezitters klagen over een tekort aan voorzieningen voor honden. Inwoners van Puiflijk geven aan dat het in hun dorp in het algemeen ontbreekt aan een hondenlosloopterrein. Zo blijkt uit de veelgehoorde reacties van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft zich ten doel gesteld het hondenbeleid in 2017 te gaan verbeteren.

Begin 2017 wordt gestart met een positieve communicatiecampagne, waarin wordt benadrukt dat hondenbezitters welkom zijn in de gemeente en waarin regels en voorzieningen nog eens onder de aandacht worden gebracht. De campagne is een voorbode van de uitrol van een pilot met hondentoiletsystemen. Op twee plaatsen in de gemeente, waaronder één in Puiflijk, zal een hondentoiletsysteem worden aangelegd. Dit systeem heeft een ondergrondse bak van 880 liter waarin hondenbezitters de ontlasting gemakkelijk kunnen deponeren. Het systeem is hygiënisch, vanwege de klep met voetpedaal, en de jaarlijkse reinigingskosten zijn laag. Uiteindelijk moeten er tien toiletten binnen de gemeentegrenzen komen. Voor de investering is een bedrag van 20.000 euro begroot.